Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elismerték a japán hadsereg mészárlását

2008. április 23. 10:00

Oe Kenzaburo nem sértette meg hazáját, amikor a császári hadsereget tette felelőssé azért a tömeges öngyilkosságért, amelyet Okinava és a közeli szigetek lakói követtek el.

<

Két volt tiszt az Okinavai jegyzetek című művében leírtak miatt perelte be a Nobel-díjas írót. A hosszúra nyúlt perben azonban sok tanúvallomás hangzott el, amelyek bizonyítják, hogy a leírtak a valóságnak.

Az egyik tanú elmondta, hogy a katonák gránátokat osztogattak az embereknek, akiknek megparancsolták, hogy a hadsereg-parancsnokság épületének közelében gyülekezzenek és egy megadott jelre végezzenek magukkal. Körülbelül ötszázan lettek öngyilkosok, felrobbantották magukat, vagy a sziklákról vetették magukat le a sekély vízbe.

Mindenkinek nem jutott fegyver, a szemtanú a katonák parancsára saját kezével ölte meg anyját és testvéreit. A halálos végű tömeghisztériát a katonák azzal váltották ki, hogy elhitették: az amerikaiak szörnyű kínzásoknak vetik alá a lakosságot - írta az El País című spanyol napilap.

A bíró az ítélet indoklásában kijelentette: Oe Kenzaburo bizonyított dolgokat írt le könyvében. A felperesek így nem érték el, hogy a könyvet kivonják a forgalomból és le kellett mondaniuk az általuk követelt 20 millió jenről is (kb. 127 ezer euró).

Az író és kiadója a per során is felemelte szavát az igazságért. 2007 áprilisában tiltakoztak a kormánynak azon ajánlása ellen, hogy az iskolai történelemkönyvekből töröljék azokat a részeket, amelyek ugyan nem közvetlen formában, de a hadsereg felelősségét vetik fel az öngyilkosságok kapcsán. Tiltakozásukhoz sokan csatlakoztak, ezért a könyvekben megmaradnak az inkriminált sorok.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elismerték a japán hadsereg mészárlását

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra