Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ausztrál történelemmel bővült a Flickr

2008. április 22. 08:00

A Kongresszusi Könyvtár mellett új tag csatlakozott a Yahoo képmegosztójaként is ismert Flickr közösségi oldal történeti kollekciójához.

<

Múzeum a mostanában megszokott milliós nagyságrendű azonnali közzététel helyett a lassabb és nyugodtabb utat választotta: elsőként 200 képet töltöttek fel a Flickr Commons nevű szekciójába, majd az ígéretek szerint ezt minden héten további 50 követi majd.

A képek a Tyrrell Gyűjteményből származnak, amely a korai ausztrál fényképezés történetétől gyűjti a hasonló alkotásokat. A kollekcióban megtalálhatók a Charles Kerry (1857-1928) és Henry King (1855-1923) stúdiójában készített, legkorábbi ausztrál fényképek is.

Az Erőmű Múzeum egy kicsit más utat követ, mint a Kongresszusi Könyvtár - áll a kommünikében, mivel ők geo-címkézéssel ellátva töltik fel a képeket, amely a továbbiakban a tájékozódást is elősegíti majd. A képek ezáltal egy térképen is kereshetők, zoomolhatók és megtekinthetők lesznek.

A tervek szerint ezt egy "akkor és most" szekció egészítené ki, így nyomon követhető lesz majd, hogy az adott helyszíneken ma mi látható. A képek mindenféle szerzői jogtól mentesek, így korlátlanul letölthetők, terjeszthetők és felhasználhatók.

A szervezet azért csatlakozott a kezdeményezéshez, mert szerintük a Tyrrell Gyűjtemény ma szinte teljesen ismeretlen a nagyközönség számára. 275 kép már teljes leírással és címkézéssel rendelkezik, míg a további 680 pedig feltöltésre és rendszerezésre vár. A teljes gyűjtemény persze jóval bővebb, és 8000 kép várja a látogatókat (a többség azonban az Ausztrál Nemzeti Könyvtárban található).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ausztrál történelemmel bővült a Flickr

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra