Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Angolszász kereskedők miatt tűntek el az óriás tőkehalak

2008. április 15. 15:00

A túlhalászás miatti katasztrofális északi-tengeri tőkehalpusztulás mindannyiunk étrendjére befolyást gyakorolt: az egy évszázaddal ezelőttihez képest igen kevés hasonló halat fogyasztunk.

<

Az egy méternél hosszabb tőkehalak mára ritkaságnak számítanak, ám a régészeti feltárások azt bizonyítják, hogy pár száz évvel ezelőtt a hatalmas példányok voltak a leggyakoribbak. A Journal of Archaeological Science régészeti szaklapban megjelent tanulmány szerint a tőkehalpiac a középkorban volt a legjövedelmezőbb: a kifogott példányokat hatalmas telepeken halmozták fel és sózták be, ahonnan Európa számos pontjára szállítottak belőle. A svéd és norvég partok mellett fogott halak például igen népszerűek voltan Angliában vagy Németország északi részén.

A brit, francia, belga, német, skandináv és balti régészek és kutatók együttműködése során izotópos vizsgálatokat végeztek a Lengyelországtól az Orkney-szigetekig talált tőkehal-maradványokon. Az izotópok szén- és nitrogéntartalma ugyanis helyfüggő, azaz annak alapján sikeresen megállapíthatják, hogy hol fogták ki a halakat. A munka során fény derült arra is, hogy a távolsági tőkehal-kereskedelem az angolszász időkben kezdődött, az i.sz. első évezred végén.

A tengeri halak maradványai 1000 körül jelentek meg Észak- és Nyugat-Európában, egész mostanáig azonban nem volt világos a helyi halászat és a szervezett távolsági kereskedelem közti összefüggés. A különbség igen fontos, hiszen a csoport szerint a kereskedelmi célú halászat megjelenésének megértése nagyon fontos lehet a tenger kihasználásának és a gazdaságtörténet megfelelő fejezeteinek megértésében.

A kutatás során a szakértők összehasonlították a fejjel megmaradt, a legtöbb esetben helyben kifogott, és a kereskedelmi céllal lefejezett maradványokat. Az utóbbiakat aztán a vágásnyomok alapján tovább tudták csoportosítani. A kereskedelmi útvonalak megrajzolása mellett így arra is fény derült, hogy elsőként azok a területeken kezdtek halat importálni, ahol a közeli vizeket már lehalászták.

A csoport szerint a vizsgálat az északi-tengeri halászat történetének kezdeteit is segíthet megérteni. Bár a jelenlegi projekt nem foglalkozik a Labrador menti baszk halászatok szintén érdekes, feltárásra váró történetével, a mostani vizsgálattal egyben az északi-atlanti térség halászati történetét is újraírhatják majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Angolszász kereskedők miatt tűntek el az óriás tőkehalak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra