Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítással ünneplik a 007-es születését

2008. április 15. 12:00

Hogyan keletkezett James Bond alakja? Erre keresi a választ a For Your Eyes Only: Ian Fleming and James Bond című kiállítás a londoni Imperial War Museumban.

<

A második világháború alatt hírszerzőként tevékenykedő Fleming 1940 szeptemberében olyan briliáns tervvel állt elő, amely méltán tekinthető a későbbi 007-es küldetések mintájának. A Könyörtelen hadművelet (Operation Ruthless) a németek rejtjelezőjének megszerzését tűzte ki célul, és valószínűleg ez az akció ihlette később az Oroszországból szeretettel című Bond-történet ötletét is.

A tervet Fleming azután dolgozta ki, hogy a Bletchley Park (titkos angol kódfejtőközpont) kódtörői nem tudták megfejteni a németek rejtjelezett üzeneteit. Elképzelése szerint szerezni kell egy német bombázót, amely az angol legénységgel lezuhan a Csatorna fölött, ami odacsalja a német mentőhajót. A legénység feladata, hogy elfoglalja a német búvárnaszádot, és megszerezze a rejtjelező-gépet.

"Ki kell választani egy 5 fős legénységet, legyen köztük egy pilóta, egy rádiós és egy németül tökéletes beszélő katona. A német légierő egyenruháját kell viselniük. SOS jelek leadása után a repülőgépnek le kell zuhannia a csatorna fölött. Az odacsalt mentőcsónak fedélzetére jutva, meg kell ölni a német legénységet, és a hajót az angol kikötőbe kell szállítani. A pilóta legyen agglegény, és tudjon úszni" - írta Fleming.

A Bletchley Park "igen leleményesnek" találta a tervet. Beszerezték a német bombázót és a német egyenruhákat, Fleming pedig összeállította a csapatot, és Doverben már csak a megfelelő pillanatra vártak, amely azonban soha nem jött el. Az akciót lefújták, mivel azon az éjszakán nem volt egyetlen német búvárnaszád sem a Csatornán. Attól is tartottak, hogy a legénység meghal a zuhanás közben, vagy mielőtt még "megmenthetnék" őket.

"Az igazi hírszerzési történetek igazán fantasztikusak... nem jobban és nem kevésbé fantasztikusak, mint a James Bond-kalandok"
- írta Fleming a James Bond-könyvek sikere után. Az író képzelőereje rendkívüli volt: cementtel teli uszályokat süllyesztett volna a Dunába, hogy elzárják a német hajók útját, márkahamisítással gyengítette volna a német gazdaságot, és a Wight-szigetet is átadta volna a franciáknak a háború idejére.

most megnyílt kiállítás Ian Fleming valódi élete és a James Bond-történetek kapcsolatát igyekszik feltárni. James Taylor, a kiállítás kurátora szerint Fleming csak 1939-ben találta meg élete célját, előtte újságíróként és tőzsdeügynökként dolgozott. "A háborúban talált igazán magára. Régi iskolai ismeretség révén került a haditengerészet hírszerzéséhez, de esze, találékonysága és személyes varázsa emelte ki a többiek közül."

Fleming "volt az egyetlen tiszt, aki mindenben benne volt" - mondta az "M" alakját ihlető Godfrey tengernagy, Fleming főnöke. "Ian állandóan izgalmak után vágyott. Alapvetően agresszív természete volt. Felettesei azonban - teljesen jogosan - elnyomták ezeket a vágyait, amelyeket aztán a könyveiben élt meg" - véli Peter Smithers, Fleming egyik volt kollégája.

A háború után Fleming ismét újságíró, majd író lett, ezután már nem dolgozott hírszerzőként. Az első James Bond-történet a Casino Royale volt, és 1964-ben bekövetkezett haláláig még 11 Bond-könyvet írt. Háborús emlékeit áthelyezte a hidegháború keretei közé. "Regényei minden hőse és gazembere a háborús tapasztalatokból formálódott. A történetek írása idején az angol titkosszolgálat éppen válságban volt, több ügynök - Burgess, MacLean és Philby - kiléptek és dezertáltak. Bond Angliát, mint nagyhatalmat képviselte, és azt sugallta, hogy az angliai csatát megnyerő bátor nép képes megállni a helyét az új világrendben" - mondta Taylor.

A kiállítás 2008. április 17. és 2009. március 1. között látható a londoni Imperial War Museumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítással ünneplik a 007-es születését

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra