Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Dokumentumfilm készül az ukrán éhínségről

2008. április 23. 08:00

Az 1932-33-as pusztító ukrajnai éhínségről, a holodomorról készít dokumentumfilmet a Magyar Televízió, amelynek forgatócsoportját kijevi hivatalában Viktor Juscsenko, Ukrajna elnöke is fogadta.

<

Az ukrán államfő honlapján közzétett beszámoló szerint az MTV forgatócsoportjának adott interjújában Juscsenko elsősorban történelmi és politikai szempontból világította meg az ukrán nép egyik legnagyobb tragédiáját, a holodomort (halálra éheztetés).

Ismertette azokat az erőfeszítéseket, amelyeknek köszönhetően a kijevi parlament az ukránokon elkövetett népirtásként ismerte el a mesterségesen előidézett éhínséget, és amelyekkel Ukrajna igyekszik a nemzetközi közvélemény elé tárni a holodomorral kapcsolatos igazságot.

Juscsenko emlékeztette a magyar nézőket a holodomor hatalmas emberáldozataira, hangsúlyozva, hogy az éhínséget az akkori szovjet hatalom mesterségesen idézte elő, hiszen - mint fogalmazott - azokban az esztendőkben nem volt rossz a termés, sőt Ukrajna stabil gabonaexportőrként szerepelt a gabonabegyűjtési politika folytán.

"Az egészet politikai megfontolásból követték el, hogy leszámoljanak a harmincas évek legfüggetlenebb politikai osztályával, az ukrán parasztsággal" - jelentette ki az elnök. Az ukrán államfő örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy utóbbi években a nemzetközi közvélemény kezdi elismeri a holodomort, Ukrajnában helyreáll a történelmi igazság és az ukrán társadalom részvéttel viszonyul a tragédiához.

Az ukrán elnöki honlap szerint a Magyar Televízió munkatársai Ukrajnának az egykori éhínség által leginkább sújtott déli, keleti és középső régióiban is forgatnak, megszólaltatják az éhínség túlélőit, a holodomor kutatóit, levéltárakban és múzeumokban készítenek felvételeket. A dokumentumfilmet a honlap szerint május végén láthatja a magyar közönség.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dokumentumfilm készül az ukrán éhínségről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra