Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Új tankönyvvel elemzik a francia-német közös múltat

2008. április 14. 10:00

Berlinben hivatalosan is bemutatták a két ország közötti megbékélési folyamat keretében szerkesztett közös francia-német történelem-tankönyvek sorozatának második kötetét.

Az első kötet még 2006-ban került forgalomba és a második világháború utáni időszak történetét mutatja be a hidegháborútól e német egyesítésig. A második kötetről már decemberben előzetes tájékoztatást adtak, de csak e héten került sor a hivatalos bemutatóra, amelyen Klaus Wowereit berlini polgármester mellett - aki német részről a kétoldalú kulturális kapcsolatok felelőse is - Xavier Darcos francia oktatási miniszter is részt vett.

Az "Európa és a világ a bécsi kongresszustól 1945-ig" című 383 oldalas, gazdagon illusztrált kötet az ősszel kezdődő új iskolaévben német és francia nyelven áll majd a két ország felső osztályokba járó középiskolásainak rendelkezésére. A közös történelemkönyvek 2009-ben, utolsónak megjelenő kötete az 1814 előtti teljes időszakot tárgyalja majd.

"A francia-német barátság utat mutat" - jelentette ki az új tankönyvet prezentálva Xavier Darcos, hozzáfűzve, hogy e munka után "akár az európai történelem közös tankönyve is következhet".

Klaus Wowereit a maga részéről utalt arra, hogy a közös tankönyv - amely az egyes eseményekre vonatkozó francia és német véleményeket egymással párhuzamosan tárgyalja - mindenütt figyelmet keltett, és már szó van egy hasonló jellegű lengyel-német történelemkönyv kidolgozásáról. Hozzáfűzte, hogy nagy érdeklődést tapasztal japán újságírók részéről is, akik felvetik, lehetséges lenne-e egy ilyen közös japán-kínai tananyag kidolgozása.

A sorozatot megjelentető Klett és Nathan kiadó képviselője elmondta: az új munka nem csupán a francia-német problematikával foglalkozik, hanem a világtörténelemre vonatkozó francia és német elemzéseket is bemutatja.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új tankönyvvel elemzik a francia-német közös múltat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra