Múlt-kor.hu

Áttörés a Stonehenge-ásatáson

2008. április 11. 11:00

A Stonehenge-nél másfél hete folyó ásatások igazi szenzációt hoztak: a feltárást vezető kutatók szerint eljutottak addig a földrétegig, amely magyarázattal szolgálhat a kőkör építésének okaira.

A kutatók az ásás során eljutottak azokig a lyukakig, amelyekben egykor a titokzatos kékkövek álltak. Azok mára már nincsenek a helyszínen, és ott csupán másolataik tekinthetők meg. A lyukakban cseréptöredékeket, római kerámiadarabokat és ősi kőkalapácsok maradványait találták meg.

Videók a BBC tudósításában

A szakértők most a lyukakból szerves mintákat próbálnak venni, hogy aztán radiokarbonos tesztekkel meghatározzák, hogy a kékköveket pontosan mikor is vihették oda. További részletek a feltárások oldalán.

A régészek szerint Stonehenge eredetileg egy neolitikus Lourdes lehetett, ahová az akkori világ lakói gyógyulni járhattak. A Timewatch expedíciója 40 éve az első hasonló ásatás és tudományos kutatás a helyszínen, így Tim Darwill és Geoff Wainwright professzorok lelkesek: szerintük az első hét munkálatai nagyon sikeresek voltak, és bár ez egy igen lassú folyamat, eddig minden a tervek szerint halad.

Fotó: Getty
A 14 napig tartó ásatásokat a BBC finanszírozza, és annak történelmi magazinműsora, a Timewatch is forgat és tudósít a munkálatokról: ennek végeredményét őszi különkiadásukban mutatják majd be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Áttörés a Stonehenge-ásatáson

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra