Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A franciák megőriznék 1968 örökségét

2008. március 30. 17:00

A franciák háromnegyede nem ért egyet azzal, hogy "likvidálni kell" 1968 májusának örökségét, mint ahogyan azt tavaly áprilisban Nicolas Sarkozy kijelentette.

<

A CSA közvélemény-kutató intézet felmérését a Le Nouvel Observateur című hetilap legújabb száma tette közzé. Ez önmagában is figyelemre méltó, mivel a lap egyike volt azon kevés korabeli francia sajtóorgánumoknak, amelyek rokonszenveztek a diákmozgalommal, és Jean-Paul Sartre a `NouvelObs` számára készített interjút Daniel Cohn-Bendittel, a párizsi diákok karizmatikus vezetőjével.

A felmérés szerint a megkérdezettek 74 százaléka nem osztja Sarkozy nézeteit, mert úgy véli: a francia társadalom lelkiállapotának kritikával illethető összetevői nem kapcsolódnak az 1968 májusában a diáklázadásban és az általános sztrájkban kicsúcsosodó eseményekhez. Csupán 18 százalék álláspontja közelít Sarkozyéhez, mert ők úgy látják, hogy 68 "rossz következményekkel járt" a francia társadalomra nézve. Nyolc százalék nem mondott véleményt.

Ugyancsak 74 százalék nyilatkozott úgy, hogy 68 májusa "jó hatással" volt az ország életére, és csak 20 százalék gondolja az ellenkezőjét. Ezen belül a közvélemény-kutatásban részt vevők 80 százaléka ismeri el, hogy ez a hatás "inkább pozitív" volt a férfiak és a nők közötti munkamegosztás területén, 73 százalék a szakszervezeti jogokban, 72 százalék a szexualitásban, 64 százalék a szülők és a gyermekek közti viszonyban, 61 százalék az erkölcsökben való előrelépést írja 68 számlájára.

Nicolas Sarkozy a tavalyi elnökválasztás előtt a 68 májusán való túllépésre szólította fel szavazóit. "Azt javaslom a franciáknak, hogy szakítsanak 68 május szellemével, az általa hordozott viselkedésekkel, eszmékkel, hogy valóban szakítsanak 68 májusának cinizmusával" - mondta.

Nemrégiben a jelenleg zöld európa parlamenti képviselő Cohn-Bendit, aki könyvet írt Forget 1968 (Felejtsd el 1968) címmel, arra célozva, hogy az akkori eszmék, jelszavak nagy részét túlhaladta az idő, a világ folyása, egy amerikai előadókörút során Sarkozy-t "a legnagyobb 68-asnak" nevezte, mert szerinte 68 nélkül Franciaország aligha fogadott volna el egy kétszeresen elvált elnököt, aki ráadásul egy énekes-fotómodellt visz az Élysée-palotába "Premiére Dame"-nak (Első Asszonynak).

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A franciák megőriznék 1968 örökségét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra