Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vérdíj járt a bolgár határon lelőtt NDK-menekültekért

2008. március 28. 08:00

Az NDK 800 keletnémet márkát fizetett a bolgár határon lelőtt minden egyes menekülőért - állítja a Super Illu című német újság.

<

Stefan Appelius, az Oldenburgi Egyetem politológusa egykori bolgár nagykövetségi alkalmazottakra hivatkozva állítja, hogy az NDK szófiai képviselete `prémiumot` fizetett a lelőtt menekülők után.

A Halál Bulgáriában címet viselő kutatás vezetője az újságnak nyilatkozva azt is elmondta, hogy a bolgár kormány mind a mai napig visszatartja az ügy bizonyítékait. Appelius szerint Bulgáriának nem áll érdekében a kommunista rezsim által elkövetett állami bűnök felderítése. Egy korábbi miniszter azonban még 1992-ben úgy nyilatkozott, hogy bolgár határőrök 36 külföldit lőttek le. "Többségük keletnémet állampolgár volt" - állítja a német politológus.

Appelius számításai szerint mintegy 100 embert öltek meg a "testvérállam" Bulgária határain. A kommunizmus éveiben legkevesebb 4800 NDK-állampolgár próbált meg Bulgárián át Törökországba vagy Görögországba szökni, mintegy 3-3,5 százalékuk járt sikerrel.

A keletnémet állambiztonsági szolgálat, a Stasi múltját felderítő szövetségi hivatal már régóta kutatja ezeket a meneküléseket, a bolgár határon lelőtt németek után fizetett "vérdíjról" azonban nem tudtak a kutatók - közölte Andreas Schulze szóvivő. Hivatalos árfolyamok alapján számolva a keletnémet márka értéke megegyezett a nyugatival, a valódi, feketepiaci árfolyam azonban mélyen alatta volt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vérdíj járt a bolgár határon lelőtt NDK-menekültekért

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra