Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újjávarázsolták Bécs egyedülálló szecessziós templomát

2008. március 26. 08:00

A 12 millió euróból (három milliárd forint) teljesen újjávarázsolt bécsi Szent Lipót templomot - amelyet tervezője után Otto Wagner templomnak is neveznek - eredetileg Ferenc József avatta fel.

<

A bécsi templomot 1904 és 1907 között építették Otto Wagner (1841-1918) a modern építészet úttörőjének tervei nyomán. Steinhofban, Bécs 14. kerületében a Pszichiátriai Klinika területén - amely 144 hektáron terül el - 61 pavilon áll, s legmagasabb pontján, a tengerszint felett 310 méteren magasodik a templom, amelyet Ferenc József császár avatott fel 1907-ben. A dombra épült kórház kora legnagyobb és legmodernebb pszichiátriai szanatóriuma volt.

A többéves felújítás után most a templom minden része ragyog. A domború aranylapocskákból álló kupola, a külső, díszítő szobrok, a szegecsek a falakon kívül, belül, az üvegmozaik ablakok, amelyeket Koloman Moser (1868-1918) készített, a nyitott, kör alakú oltár mind a szecesszió jegyeit viselik, és a templom nemcsak Bécsben egyedülálló, hanem az egész világon nincs hozzá fogható.

Belső tárgyai, a csengő, az oltár díszítése a bécsi iparművészet, a Wiener Werkstätte művészeit, mestereit dicsérik. A templom bejárati részét 2 centiméter vastag carrarai fehérmárványlapok fedik, aranszegecsek díszítik. Négy hatalmas bronz angyal, aranyszárnyakkal vigyázza a kaput, magyar művész, Othmar Schimkowitz (1864-1947) munkája.

Más magyar vonatkozása is van a templomnak: maga az építész, Otto Wagner, akit pályázata alapján fölkért a budapesti status quo ante zsidó közösség, hogy építse meg főzsinagógáját. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga 1870 és 1873 között készült el, mint Wagner korai műve.

A steinhofi Szent Lipót templom könnyen megközelíthető a 3-as metróval az Ottakring végállomásig, s onnan a 48/A busszal a Pszichiátriai Centrumig, vagy a belvárosból, a Dr. Karl Renner Ringről a 48/A busszal mintegy 35 perces út a kórházig - tapasztalta a tudósító. Az épületet az egyéni látogatók csak szombatonként délután 4 és 5 óra között kereshetik föl, csoportos vezetés elõtte egy órával, 3 és 4 között van.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újjávarázsolták Bécs egyedülálló szecessziós templomát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra