Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nemzetközi konferencia a 100 éves a Wekerle-telep építészetéről

2008. március 19. 08:00

Kispest Önkormányzata és a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) "100 éves a Wekerle-telep" címmel nemzetközi tudományos kertváros építészeti konferenciát rendez.

<

A konferencián a Wekerle-telep kialakulása, előképei az angol kertvárosokkal való kapcsolata mellett vizionálják a Wekerle-telep jövőképét, különös tekintettel az értékmegőrzés és a lakók társadalmi szokásai közötti ellentmondásra. A siker kulcsa, hogy az összegyűlt magasan képzett szakemberek, professzorok és szakértők európai szintű előadók, egy emlékezetes esemény és egy barátságos fogadtatás emlékével térjen haza a konferenciáról.

A Wekerle-telep a századelő magyar kertváros mozgalmának és magyaros építészeti stílusának kiemelkedő példája, és a város egyik első műemléki védettséget is elnyerő területe volt. Az 1908-1924 között létesített teleppel a Budapesten dolgozó közalkalmazottak részére kívántak egy minden szociális igényt egy helyen kielégítő, korszerű lakótelepet létrehozni. Ehhez hasonló telep Európában csak Nagy-Britanniában épült a budapestinél korábban.

Az épületek változatos megformálása, színes felületei és a régi, erdélyi faépítészet motívum kincsét újragondoló szerkezeti és díszítő elemei teljesen sajátos, utánozhatatlan és látogatói számára felejthetetlen harmóniába olvadnak össze. A mintegy 1000 ház 70 százaléka egyemeletes, melyeket angol előkert ékesít. A kertvárosi hangulatú együttes legszebb része a Kós Károly tér, amelyre négy díszes kapun át lehet bejutni.

A konferencia helye: az MTA nagyterme és a Kispesti KMO.
A konferencia időpontja: 2008. szeptember 10-13.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nemzetközi konferencia a 100 éves a Wekerle-telep építészetéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra