Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rejtélyes gyilkosság a budapesti éjszakában

2008. március 18. 14:00

Titokzatos gyilkosság történik Gömbös Gyula halálának éjszakáján, az ügyben nyomozó újságíró a kor kényes kérdései között elmerülve próbálja megoldani az esetet.

<

Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába.

Gordont szimata és kíváncsisága hajtja, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja - de nem is érdekli -, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel.

A szerző alapos kutatások után írta meg regényét, amelyben gondos részletességgel elevenedik meg a kor minden jelentős, vagy éppen később fontossá váló szereplője. A 30-as évek Budapestje a  regényhez szükséges történelmi hitelesség és fikció egészséges aránya miatt válik átélhetővé és elképzelhetővé, így olvasás közben könnyen elképzelhetjük, hogy milyen érzés lehetett egy kávézóba beülve az Est legújabb számát átlapozni, majd sétára indulni a nagykörúti alkonyban.

Az Agave Kiadó már korábban is sikeresen jelentetett meg történelmi regényeket, így Steven Saylor és Caleb Carr után most Kondor Vilmos is beállt abba a sorba, amelyben hamarosan C. J. Sansom kora újkori Angliában játszódó regényfolyama követi majd őket.

Kondor Vilmos 1954-ben született, tanulmányait Szegeden kezdte, majd a párizsi Sorbonne-on folytatta, ahonnan végül vegyészmérnöki diplomával tért haza. Jelenleg gimnáziumban tanít matematikát és fizikát. A Budapest Noir az első regénye. Feleségével, lányaival és kutyájával egy Sopron melletti kis faluban él.

Kondor Vilmos: Budapest Noir. Agave Könyvek, Budapest, 2008. 193 o. 2480 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rejtélyes gyilkosság a budapesti éjszakában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra