Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elveszett a Szádvárat fényképező robothelikopter

2008. március 17. 10:00

Széllökés kapta fel, majd megszakadt minden kapcsolata a földi vezérlőegységgel egy hatmillió forint értékű robothelikopternek, amely Szádvárról készített légi felvételeket.

<

Pusztai Tamás, a miskolci Herman Ottó Múzeum régésze azt mondta: szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogyha bárki megtalálja, juttassa el a múzeum szakembereihez, ugyanis önmagában - a földi vezérlés nélkül - a robothelikopter nem használható, a régészek számára azonban nagy segítséget jelent a munkájuk során. Ha egy hónapon belül előkerülne, még kisebb javításokkal feltételezhető, hogy használni tudják - tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a különleges repülő eszközzel pénteken készítettek légi felvételeket Szádvár romjairól. A körülbelül hatvan centiméter átmérőjű robothelikopter Tornanádaska környékén, erdős területen tűnt el, eddig nem sikerült megtalálni. Az is lehet, hogy "átrepült" a szlovákiai oldalra, ugyanis húsz percre elég üzemanyag volt benne - fűzte hozzá.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy 2007 őszén műemlékvédelmi szakemberek, régészek és mérnökök kezdték el az egykori erősség geodéziai felmérését. A felmérés célja a falak, illetve a terep geometriai viszonyainak meghatározása és rögzítése volt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elveszett a Szádvárat fényképező robothelikopter

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra