Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kőkori csatákat vívtak Stonehenge-nél

2008. március 11. 10:00

Egy angol régész újabb rejtéllyel sokkolta a leghíresebb kőkör történetét kutatókat: szerinte a kőkorban különleges harcosok vívtak élet-halál harcokat a menhírek között.

<

Az egyik állítólagos őrszem

Dennis Price Stonehenge-szakértő és a Wessex Archaeology egykori munkatársa azt állítja, hogy a kőkör mellett az 1978-as ásatások során talált csontvázak azt bizonyítják, hogy a helyszínen rituális küzdelmeket folytattak. A maradványok vizsgálata szerint ugyanis mindegyikük erőszakos halált halt: az egyiket például i.e. 2300 körül nyílvesszők ölték meg. A csontok azóta a Salisbury-i Múzeum egyik tárlójában láthatók.

Price szerint a Stonehenge közelében talált csontvázakat minden esetben fegyverekkel temették el, amely szintén arra utalhat, hogy erőszakos halált halhattak. Szerinte ez a hagyomány Stonehenge építésének idejére - i.e. 2600-ra - vagy még akár korábbra is visszamehet.

A kutató elmélete szerint az itt eltemetettek feladata a terület védelme lehetett. Ezt azonban csak addig tehették meg, amíg jött valaki, aki náluk is erősebb volt, és legyőzte őket, majd átvette a helyüket. Eszerint a múzeumban is ezek a Stonehenge-i Őrszemek láthatók.

Price a furcsa ötletet azzal a magyarázattal támasztja alá, hogy szerinte egy olasz helyszínen - ahol gladiátorok küzdöttek, majd temették el a meghaltakat - is hasonló maradványokat találtak. A Salisbury-i Múzeum igazgatója, Adrian Green azonban csak mosolyog az ötleten, bár azt ő sem tagadja, hogy Price elképzelése igazán romantikus, és tovább gazdagítja a Stonehenge-folklór világát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kőkori csatákat vívtak Stonehenge-nél

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra