Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégis Magyarországé lehet a titokzatos római kincs

2008. március 9. 13:30

Perdöntő bizonyítékot találtak arról, hogy Magyarországot illeti a Seuso-kincs - számolt be róla egy, a Vasárnapi Blikkben megjelent írás.

<

Egyelőre senki sem hajlandó kimondani, hogy Magyarországé a Seuso-kincs. Legutóbb Visy Zsolt, a pécsi egyetem tanára járt Angliában, ahol bizonyítékként tudományos eredményeket is bemutatott a londoni régészeti társaságnak. Az egyik ilyen vizsgálati eredmény szerint a tárgyakon talált talajminták megegyeznek a Polgárdiban vett mintákkal.

Az előadásnak nagy sikere volt, ám egyelőre annyit mondtak ki hivatalosan, hogy a legvalószínűbb az, hogy Magyarországról kerültek elő a kicsek. A Vasárnapi Blikk megszólaltatta azt a férfit, akinek annak idején el akarták adni az ezüsttárgyakat, ő azt mondta, értéktelen holminak nézték a kincset, így mindössze azt a rézüstöt vette meg, amiben a tárgyak voltak.

A kincsek értéke egy 1990-es felmérés szerint 100 millió dollár. (17 milliárd forint). Az ezüsttárgyakból álló gyűjtemény darabjai közül 14 jelenleg az angol Lord Northampton birtokában van, de a magyar állam visszaköveteli azt. Az üggyel, amelyet továbbra is kiemelt jelentőségűként kezel a kormány, az állam részéről az Oktatási és Kulturális Minisztérium foglalkozik.

(Múlt-kor/FH)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégis Magyarországé lehet a titokzatos római kincs

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra