Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gránátalmával ízesítenek Tutanhamon szakácskönyvében

2008. március 7. 17:00

Tutanhamon szakácskönyve látott napvilágot Nagy-Britanniában, amelynek szerzője az ókori egyiptomiak gasztronómiai örömeivel szeretné megismertetni a ma emberét.

<

Mindezt a fáraók sörével
öblíthetjük le

Tutanhamon szakácskönyvének szerzője a Dorchesteri múzeum kurátora, Jackie Ridley, aki a kiadványban az ókori Egyiptom és a konyhaművészet iránti szenvedélyét élte ki, hogy újrateremtse azokat az étkeket, amelyeket a Nílus-menti ország népe háromezer évvel ezelőtt fogyasztott - olvasható a BBC News hírei között.

"Az ókori egyiptomiak szerettek enni. Minden az ízekről szólt, élvezetből ettek" - magyarázta kiadványával kapcsolatban a szerző. S noha Tutanhamon korából nem maradtak fenn receptek, a falképeknek köszönhetően tudható, hogy az egyiptomiak mit ettek az ókorban, s milyen alapanyagokból készítették étkeiket.

Az állandó menü kenyérből, zöldségekből, szárnyasból, valamint sörből állt. A tehetősebbek megengedhették maguknak a sertés-, valamint birkahúst, sör helyett pedig bort iszogattak. Tutanhamon étrendjét az ifjú uralkodó által elejtett vad húsa is színesítette. "Ezek az étkek ízletesek, ám némileg különböztek napjaink konyhaművészetétől" - mutatott rá Jackie Ridley.

Ismertetése szerint az ókori Egyiptomban igen elterjedt volt a gránátalma, amely különleges ízt adott az ételnek, mintegy összhangba hozva az összetevőket. Az étkek könnyen elkészíthetők mai alapanyagokból is, így a szakácskönyv segítségével bárki megrendezheti a "fáraók lakomáját". Az ismertetett receptek szerint elkészíthető például a nílusi szárnyas gránátalmával is.

Az ételhez mindenekelőtt gránátalmamelasz - amely napjainkban már nemcsak a Közel-Keleten kapható -, hús gyanánt kacsa, vagy más szárnyas szükséges. Szükséges még 20 dekagramm apróra vágott dió, egy fej, szintén felaprított hagyma, valamint egy gerezd fokhagyma áttörve. A szükséges alapanyagokhoz tartozik egy kis fahéj, egy evőkanál olívaolaj, valamint egy kávéskanál őrölt koriander, 420 milliliter víz és só. A körethez friss gránátalma, valamint friss koriander szükségeltetik.

A szárnyas-darabokat olajon meg kell pirítani, majd eltávolítani az edényből. Helyére a hagyma, fahéj, fokhagyma és dió kerül, ezeket szintén pár percig pirítanak, majd hozzáadják a melaszt, s az egészet lassú tűzön felforralják. Ekkor kell a húst visszahelyezni, s először fedő alatt lassú tűzön párolni, majd a fedőt levéve levéve pirítani. A körethez a gránátalmát felvágjuk, a lédús magvakat kiszedjük, s friss koriander hozzáadásával elkészítjük a köretet. Az ételhez pita illik a legjobban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gránátalmával ízesítenek Tutanhamon szakácskönyvében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra