Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rekordot hozhat Monet vasúti hídja

2008. március 2. 14:00

Egyéni rekordot állíthat fel Claude Monet Vasúti híd Argenteuil-nél című festménye, amely május 6-án kerül kalapács alá a Christie's aukciósház árverésén.

<

Argenteuil, amely a jómódú párizsi polgárság kedvenc csónakázási helye volt, az impresszionista festőknek köszönheti hírnevét. Claude Monet, aki házat bérelt a Szajnán átívelő vasúti híd közelében, 1873-74-ben festette meg a hídon épp áthaladó két szerelvényt.

A Claude Monet-festmények eddigi árverési rekordját az 1904-ben festett Tavirózsák című alkotása tartja, amely tavaly 36,5 millió dollárért, azaz csaknem 6,3 milliárd forintért cserélt gazdát. A Monet kék vásznai sorába tartozó alkotás "ideálisan ötvözi az ősit és az újat, a vidéket és az ipart, a munka világát és a szórakozást" - jellemezte az aukciósház a festményt.

A Christie's nem nevezte meg a festmény eladóját, ám a New York Times múlt heti cikke szerint azt a Londonban és New Yorkban galériákat üzemeltető Nahmad műkereskedő-család bocsátja árverésre.

Claude Monet Vasúti híd Argenteuil-nél című festménye legutóbb húsz éve, 1988-ban került árverésre - a Christie's aukcióján 12,4 millió dollárért, azaz több mint 2 milliárd forintért cserélt gazdát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rekordot hozhat Monet vasúti hídja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra