Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Titkok az olasz miniszterelnök meggyilkolása mögött

2008. február 27. 13:00

A kereszténydemokrata vezetőt, volt miniszterelnököt a Vörös Brigádok gyilkolták meg 1978-ban, ám özvegye Eleonora szerint halálát az olasz állam is akarta.

"El akarták őt távolítani azok, akik különböző vezető tisztségekben voltak"
- mondta Eleonora Moro egyik ritka interjújában a szerzőnek, aki Doveva morire (Meg kellett halnia) címmel írt újabb könyvet.

Aldo Morót elrabolta, majd 55 nappal később, 1978. május 9-én a Vörös Brigádok egyik kommandója gyilkolta meg - egy olyan időszakban, amikor a politikus az Olasz Kommunista Párttal kötendő történelmi egyezségről tárgyalt, amelynek alapján az ország két legjelentősebb politikai ereje hozott volna létre koalíciós kormányt.

A kereszténydemokraták egy része, akárcsak a kommunistáké, akik elutasította, hogy tárgyaljanak a Vörös Brigádokkal, ellenezte a történelmi kompromisszumot. Eleonora Moro szerint az olaszországi hatalom el akart távolítani egy olyan személyiséget, aki ennyire "zavaró" volt.

Arra a kérésre, hogy mondjon konkrét neveket, Moro asszony kijelentette: "Nem akarok neveket mondani. Nem láttam őket akció közben. Keresztény vagyok, és ha nincs rá bizonyítékom, hogy valaki aljas gazember, nem vádolom. Azokkal, akik meggyilkoltatták, nem akarok kezet fogni. Ha találkozom velük, csak messziről üdvözlöm őket" - tette hozzá az özvegy.

A Moro-ügy két főszereplője, Giulio Andreotti akkori miniszterelnök és Francesco Cossiga akkori belügyminiszter ma is életben van. "Egy ártatlan meghalt négy ostoba, aljas gazember perverz céljai miatt. Ha egy icipicit intelligensek lettek volna, megértették volna, hogy bűncselekményekkel nem lehet hatalomra kerülni" - mondta Eleonora Moro.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Titkok az olasz miniszterelnök meggyilkolása mögött

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra