Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szvatopluk lovasszobra is állni fog a pozsonyi várban

2008. február 22. 15:30

A kétmilliárd koronás restaurálás öt évig tart, s ez idő alatt Szvatopluk morva fejedelemnek lovasszobrot állítanak a várhegyen álló épület előtt.

<

Az 1811-ben leégett vár felújításának a terve annak idején többször felmerült, de csak a múlt század hatvanas éveinek végére tették ismét lakhatóvá. Az évtizedeken át elhúzódó felújítási munkák igen sok kívánnivalót hagytak maguk után.

A várban múzeumot nyitottak, itt kaptak helyett a parlament reprezentációs termei, a melléképületekben pedig parlamenti irodákat rendeztek be, s a falak között pedig a Szlovák Nemzeti Múzeum egyik gyűjteménye látható, de alkalmi kiállításokat is rendeznek az eszményinek nem igazán mondható épületben, melynek falaiban, és az ott látható gyűjteményekben a penész igen sok kárt tesz. Néhány éve a vár észak-nyugati fala mentén újra megépítették az egykori épületsor "replikáit", ahol a parlamenti képviselők irodái kaptak helyett.

Pavol Paska házelnök csütörtökön, a felújításra kiírt közbeszerzési pályázat lejártának utolsó napján jelentette be a felújítás tervét. A kivitelező március végéig válik ismertté. A felújítás két részletben megy majd végbe: előbb a várpalotát, aztán a kiszolgáló épületeket és a várkertet teszik rendbe.

Ha mindezzel elkészülnek, a vár és épületegyüttese nem csak az állami reprezentációt fogja szolgálni, hanem az idegenforgalom előtt is megnyitják, mert a Szlovák Nemzeti Képtár és a nemzeti múzeum gyűjteményének egy részét is itt akarják elhelyezni azzal együtt, hogy időszaki kiállításokat is rendeznek majd a robosztus falak között.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szvatopluk lovasszobra is állni fog a pozsonyi várban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra