Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták a sumér Mona Lisát

2008. február 12. 10:00

A szakértők rábukkantak az ókori művészet egyik gyöngyszemére: Irakban előkerült egy régóta elveszettnek hitt műalkotás - számoltak be róla az arab napilapok.

A nagyjából 20 centis, emberi arcot ábrázoló, közel 5000 éves Szajedat Al Varka nevű faragványt a régészek általában a sumér Mona Lisa néven ismerik. A szobrocskát a rendőrség és az amerikai megszálló erők lakossági bejelentés alapján egy kertben találták meg. Az ókori műalkotás az iszapba temetve, teljesen érintetlenül várt a sorsára.

A hatóságok szerint Bagdad elestekor, 2003-ban több ezer műtárgyat loptak el a helyi múzeumokból, amelyek közül mostanra közel 3500 darab került elő, míg 10 ezer továbbra is eltűntnek számít.

Az ókori szobrokat, a faragott kőtáblákat, a pompás edényeket és a csillogó aranyat ma már zárt kapuk és állig felfegyverzett őrök védelmezik. Az iraki és amerikai szakértők szerint azonban jelenleg sokkal nagyobb tragédia sújtja a mintegy 12 ezer iraki régészeti lelőhelyet, ahonnan szép lassan elhordják az összes értéket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták a sumér Mona Lisát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra