Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Népszerű lett a polgárjogi mozgalmak története

2008. február 11. 17:00

Egy nemrég végzett felmérés szerint az amerikai diákok vallástól és bőrszíntől függetlenül az afroamerikai polgárjogi harcosokat tartják történelmük leghíresebb alakjainak.

<

1. Martin Luther King Jr.: 67%
2. Rosa Parks: 60%
3. Harriet Tubman: 44%
4. Susan B. Anthony: 34%
5. Benjamin Franklin: 29%
6. Amelia Earhart: 25%
7. Oprah Winfrey: 22%
8. Marilyn Monroe: 19%
9. Thomas Edison: 18%
10. Albert Einstein: 16%
A felmérés során 50 szövetségi állam 2000 középiskolása csak egy papírlapot és egy ceruzát kapott, és a feladat igen egyszerű volt: azt kellett összegezniük, hogy szerintük Kolumbusztól egészen napjainkig kik a leghíresebb amerikaiak. A lista élére Martin Luther King került, míg őt Rosa Parks polgárjogi harcos és Harriet Tubman abolicionista aktivista követte.

A polgárjogi alakok egyben maguk mögé utasították a korábban igen népszerű Cesar ChavezPocahontas és Sacagawea alakját, vagy épp szakszervezeti vezér Samule Gomperst és Eugn V. Debs-et. A lista összesítésekor az is kiderült, hogy megdőlt a férfiak uralma: a 10 helyből 6-ot nők foglaltak el. A lista furcsa eredményei annak köszönhetők, hogy a diákoknak kikötötték: az amerikai elnökök nem szerepelhetnek a listán.

A kutatást a Stanford Egyetem oktatáskutatója, Sam Wineburg és a Marylandi Egyetem munkatársa, Chauncey Monte-Sano végezték, és szerintük az afroamerikaiak kitüntetett szerepe azt jelzi, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltozott az amerikaiak történelemszemlélete. Wineburg szerint a változás során a hangsúly az alapító atyák nemzeti mítosznak számító narratívájáról szép lassan áttolódott a jogok kiterjesztésének narratívájára.

Az egyik legnagyobb meglepetést a hetedik hely okozta, amelyet a népszerű amerikai műsorvezető, és szinte nemzeti intézménynek számító Oprah Winfrey foglal el. Wineburg szerint az ő szimbolikus szerepe mára szinte egyenértékűvé vált Benjamin Franklinével. Szerinte érdekes, hogy a kutatást 2000 felnőtt bevonásával is elkészítették, és az ő eredményük is hasonló volt: az iskolai tananyag eszerint nem csak a gyerekekre, hanem a velük tanuló felnőttekre is hatással van.

A The Journal of American History márciusi számában megjelenő tanulmányukban a szakértők arról is beszámolnak, hogy a felmérés alatt tanárokat is megkérdeztek a várható eredményről, akik egytől egyig azt jósolták, hogy hírességek és népszerű filmsztárok állnak majd a lista élén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Népszerű lett a polgárjogi mozgalmak története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra