Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Berlini központ emlékeztet a kitelepítésekre

2008. február 8. 08:00

A novemberben hivatalba lépett lengyel kormány nem ellenzi az európai kitelepítésekre emlékeztető berlini központ létrehozását, véget vetve a két állam között nyolc éve zajló vitának.

 
A Bernd Neumann kulturális államminiszter varsói tárgyalásairól beszámoló német újságok áttörésnek minősítették a fejleményt. A német vendég által a lengyel fél elé terjesztett kiállítási koncepció tartalmában jórészt azonos a bonni Történelem Házában látható "Menekülés, kitelepítés, beilleszkedés" elnevezésű kiállítással. Utóbbi kedvező reagálásokat váltott ki Lengyelországban is, mivel Varsó megítélése szerint kellően kidomborítja, hogy a németek által kirobbantott háború volt a kitelepítések első számú oka.

Neumann nyilatkozata szerint a varsói tárgyalások pozitív kimenetele megnyitotta az utat azelőtt, hogy a Merkel-kormány határozatot hozzon a berlini állandó kiállításról, amelynek mottója "Felkiáltójelek a menekülés és a kitelepítés ellen" lesz. Ebben a rendezők megszűrve felhasználják majd egy másik - Varsó által korábban bírált - kiállítás anyagát is, amelynek mentora Erika Steinbach, a német kitelepítettek szövetségének (BdV) az elnöke volt.

A tavaly ősszel megbukott nemzeti-konzervatív lengyel kormány hevesen ellenzett bármilyen német megemlékezést a kitelepítésekről, arra hivatkozva, hogy az Lengyelországot tüntetné fel a "tettes" szerepében, míg a németeket jobbára csak áldozatokként mutatná be. A választások nyomán hatalomra került Donald Tusk kabinetje mérsékelte a hangnemet a kitelepítésről folyó kétoldalú vitában, noha korábban szintén ellenezte a Felkiáltójelek... kiállítást.

A berlini központ összeállításában, az ezt létrehozó testület munkájában Varsó hivatalosan nem vesz részt, ám a kormány lehetővé teszi lengyel kutatóknak, történészeknek és más szakembereknek, hogy hozzájáruljanak a 20. századi kitelepítések feldolgozásához és megörökítéséhez.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Berlini központ emlékeztet a kitelepítésekre

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra