Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megmérgezték a reneszánsz filozófusokat

2008. február 7. 09:00

Polizianót és Pico della Mirandolát, az 1494-ben rejtélyes körülmények között elhunyt két reneszánsz filozófust megmérgezték - állítja egy kutatócsoport.

<

A két tudós maradványait tavaly júliusban tárták fel a firenzei Szent Márk-kolostor templomának falában lévő kriptáikból. A csontokat Ravennába szállították, ahol a pisai, a bolognai és a salentói egyetem kutatói vizsgálták őket a történelmi, kulturális és környezeti értékek védelme bizottságának vezetésével. A szükséges DNS-teszteket pedig a palermói csendőrség szakértői végezték.

A kutatás arra derített fényt, hogy mindkét egykori humanista testében rendkívül magas az arzén koncentrációja, vagyis nagyon valószínű, hogy szándékos mérgezés végzett velük. A kettős gyilkosságra a kutatók több elméletet is kidolgoztak. A leghihetőbb - amelyhez némi bizonyítékkal szolgál két, a közelmúltban napvilágra került dokumentum is - szerint az elkövető Piero de' Medici, a "nagy" Lorenzo fia lehetett. Ennek oka nem derül ki a kutatócsoport jelentéséből.

Giovanno Pico della Mirandola (1463-1494) humanista gondolkodó 1483-ban vált híressé, amikor - mindössze 20 évesen - kiadta De hominis dignitate (Az emberi méltóságról) című filozófiai alapvetését, amely a reneszánsz gondolkodás afféle "kiáltványa". Poliziano (Angelo Ambrogini, 1454-1494) költő, filológus. Az antik kultúra nagy ismerője, számos ókori görög mű fordítója. Sosem nősült meg, egyesek szerint Pico della Mirandola szeretője volt.

A két reneszánsz filozófus földi maradványait kedden helyezték vissza korábbi nyughelyükre, a kutatásról dokumentumfilm készül.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megmérgezték a reneszánsz filozófusokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra