Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kitalált személlyé vált a legnagyobb brit

2008. február 6. 10:00

Inog a valóság talaja a brit tinédzserek lába alatt: csaknem negyedük kitalált személynek tartja Winston Churchillt, Sherlock Holmesról viszont 58 százalékuk úgy tudja, hogy valóban élt.

<

Churchillt, a néhai miniszterelnököt - aki már csak II. világháborús ténykedése okán is számos történelmi és dokumentumfilmben felbukkant már, illetve akit korábban a legnagyobb britnek is választottak, és akiről életrajzi filmsorozat is készült - a brit diákok 23 százaléka "mesefigurának" véli.

Oroszlánszívű Richárdot - aki a 12. század végén tíz évig volt Anglia királya - a válaszadók 47 százalék tartja kitalált személynek, amit persze az sem magyaráz, hogy uralkodásából még egy teljes évet sem élt angol földön. Meseszerűségét feltehetően erősítették a Robin Hood-filmek.

A megkérdezettek 27 százaléka abban is egyetértett, hogy a krími háború legendás ápolónője, Florence Nightingale is egy mitikus figura volt; illetve akadnak britek, akik Charles Dickenst - az egyik leghíresebb írót - is fikciónak vélik, bár csak 3 százaléknyian.

Éles kontrasztot jelent viszont, hogy a mitikus és kitalált figurákat, akiket az elmúlt évszázadokban az irodalmi művek, majd a mozifilmek népszerűsítettek, egytől egyig valós alakoknak gondolják. Nem meglepő hát, hogy a kérdésekre választ adók 65 százaléka szerint Artúr király tényleg létezett, és Camelot várában a kerekasztalnál tanácskozott lovagjaival. 58 százalék gondolja úgy, hogy Sherlock Holmes neve a történelemkönyvekből ismerős, és a neki szentelt múzeum egy valós személy előtt tiszteleg.

51 százalék vélekedik úgy, hogy Robin Hood valóban a sherwoodi erdő lakója volt, és sokak szerint a Kevin Costner főszereplésével készített film is egy dokumentarista alkotás. Ennek fényében már talán az sem meglepő, hogy vannak, akik a Beatles által kitalált Eleanor Rigbyt is a brit történeti panteon részének tartják.

A 3 ezer, 20 év alatti tizenéves megkérdezésével zajlott felmérés egyben az ismeretszerzési forrásokra is rávilágított: a válaszadók 77 százaléka egyáltalán nem olvas történelmi témájú könyveket, és 61 százalékuk a tévében is szinte azonnal elkapcsol, ha hasonló műsorokat lát.

Az angol diákok történelmi tudása egyébként is kriminális: legtöbbjük szerint 1899-ben Denzel Washington amerikai elnök döntése értelmében az Anna Frank vezette csapatok partraszálltak a nácik által elfoglalt Új-Zélandon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kitalált személlyé vált a legnagyobb brit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra