Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Széthordják az iraki örökséget

2008. március 4. 13:00

<

A polgárháború végén már túl késő lesz

A múzeumnak eddig 4000 leletet sikerült visszaszereznie az ellopott 15 ezerből. Többségüket irakiak hozták vissza, kihasználva azt a lehetőséget, hogy nem kell magyarázkodniuk. A kincseket a múzeum alagsorában, vaskapuk mögött őrzik. Talán eljön az az idő, hogy ismét a közönség elé kerülhetnek.

Holdbéli tájjá változtatott lelőhelyek

A kormány pénzjutalmat tűzött ki a leletek visszaszolgáltatásáért. Az UNESCO azonban attól fél, hogy ez még inkább bátoríthatja az illegális ásásokat. Ha a kincsek kikerülnek az országból, gyakorlatilag lehetetlen lesz visszaszerezni őket. Az illegálisan kiásott leletek nem kerülnek nyilvántartásba, és nem kapnak azonosító számot. Ha nem lehet bebizonyítani, hogy Irakból származnak, akkor csak vásárlás útján lehet visszakapni őket. Egy valószínűleg mezopotámiai oroszlán nemrég New Yorkban, a Sotheby's aukciósház árverésén 57 millió dollárért kelt el.

Az iraki kormány speciális egységeket állított fel a régészeti lelőhelyek őrzésére, de az 1400 fegyveres őr nem tudja felvenni a versenyt a többszörös túlerőben lévő fosztogatókkal. Az UNESCO 37 járművet bocsátott az őrök rendelkezésére, de azok nem használják a kocsikat, mert attól félnek, hogy célponttá válnak. Donny George, az örökségvédelmi testület egykori elnöke azzal vádolja a régészeti minisztériumot, hogy nem tesz meg mindent a régészeti emlékek védelméért, és a siíták befolyása alá került, akiknek nem érdekük az iszlám előtti emlékek megőrzése. Talaqani tagadta a vádakat.

Az iraki örökség védelme válságba került, amikor George 2006. augusztusában lemondott, és elhagyta az országot. Szeptember óta azonban Mohammed Abbász Oreibi, az új miniszter ismét előtérbe helyezte a kérdést. Novemberben az UNESCO konferenciát rendezett az iraki örökség megmentése érdekében. A résztvevő országokat felkérték, hogy nyújtsanak "biztonságos menedéket" az előkerült kincsek számára, amíg azok újra visszakerülhetnek Irakba. "Nehéz régiségekről beszélni, amikor emberek halnak meg, nincs víz és áram. De nem lehet arra várni, hogy javul a helyzet, mert akkor már túl késő lesz."

Ön szerint mi a teendő?
Várjuk véleményét!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Széthordják az iraki örökséget

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra