Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Széthordják az iraki örökséget

2008. március 4. 13:00

Az iraki és amerikai szakértők szerint hatalmas tragédia sújtja a mintegy 12 ezer iraki régészeti lelőhelyet, ahonnan szép lassan elhordják az összes értéket.

<

Az olaj védelme fontosabb volt

Az iraki hatóságok szerint az amerikai kormány támogatta az elrabolt sumér, babilóniai, asszír és iszlám kincsek visszaszerzését, de szinte alig tett valamit védelmük érdekében. `Iraknak két kincse van: az olaj és az ókori leletek. Az amerikaiak, amikor idejöttek, minden olajkutat őrizet alá vontak, de Irak kulturális örökségét teljesen figyelmen kívül hagyták` - mondta Abdul Zahra Talaqani, az iraki idegenforgalmi és régészeti minisztérium kommunikációs igazgatója.

A rablások már a 2003. márciusi amerikai megszállás előtt elkezdődtek, de az azt követő káosz még jobban kedvezett a fosztogatásoknak. Talaqani szerint a leleteket bűnbandák vásárolják fel, és csempészik ki az országból. Az amerikai hatóságok úgy vélik, hogy a szunnita és siíta paramilitáns csoportok is részesednek az üzletből. A leletek között vannak érmék, ékszerek, törékeny ékírásos táblák, amelyeken mítoszok, rendeletek, üzletkötések és a mezopotámiai élet ezer apró részlete olvasható.

Jelenleg egy műholdas rendszer segítségével lehet nyomon követni a pusztítást. Becslések szerint a rablók mintegy 15 négyzetkilométernyi területet ástak fel. A régészeknek ennek csupán töredéke sikerült. A kisebb fosztogatások már az 1990-es években elkezdődtek, amikor az iraki kormány hanyagsága és az ENSZ embargó miatt a parasztok között éhínség tört ki. A 2003-as invázió előtti hetekben a rablások elszaporodtak. A kis és közepes nagyságú lelőhelyeket 2003. utolsó hónapjáig érintetlenül hagyták, de a nagyobb városok szisztematikus és szervezett kifosztása már a nyáron elkezdődött. A sumérok Umma városa holdbéli tájjá változott.

Az erőszak csillapodásával az iraki kormány tavaly ismét beindította az ásatásokat - először a háború kezdete óta: most 11 csapat dolgozik a dél-iraki kincsek megmentésén. A fosztogatók azonban szinte mindenhol előttük járnak pusztítást hagyva maguk mögött. "Ami nekünk egy hónapig tart, azt ők egy nap alatt elvégzik. Elképzelhető, mekkora rombolást végeznek" - mondja Ijjád Mohammed Husszein, az egyik régészcsapat vezetője.

A rablók nem csak leletek után kutatnak. Bászra lakói egy ősi iszlám épületet alapjait ásták ki, hogy a téglákból házakat építsenek. "A szívem sajog. Darabjaira törik ez az ősi civilizáció" - mondja Mohammed Khaijjun Naszir, az ásatások felügyelője.

A veszteség felbecsülhetetlen. A rablott kincsek néha feltűnnek a piacon vagy egy magángyűjteményben. A múlt hónapban nem sokkal a licitálás lezárása előtt egy 4000 éves feliratos agyagtáblát töröltek az eBay Swiss weboldaláról. 2006-ban egy libanoni belsőépítésztől vittek el egy 2. századi királyfejet. A szakértők szerint a rablott tárgyak többségét raktárakban őrzik, mivel még nem lehet eladni őket.

Ön szerint mi a teendő?
Várjuk véleményét!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Széthordják az iraki örökséget

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra