Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Közös törikönyvön gondolkodnak a lengyelek a németekkel

2008. február 1. 09:00

A már kiadott francia-német közös történelemkönyvek mintájára német-lengyel történelemkönyv kidolgozására tett kezdeményezést Krzysztof Sztanowski lengyel oktatási miniszterhelyettes.

A brandenburgi oktatási miniszter közlése szerint a kezdeményezést három másik német szövetségi állam támogatja és egy sem ellenzi, ami azért fontos, mert az oktatási és kulturális kérdések Németországban a szövetségi államok hatáskörébe tartoznak.

Mindenkinek mást jelent

Brandenburg kész vállalni a munka irányítását, bár sem a közös tankönyv tartalmáról, sem annak közlési menetrendjéről nincs még megállapodás. Megfigyelők szerint előreláthatólag hosszú időre lesz szükség a könyv megírásához, mivel Lengyelországban még élénken él azoknak a szörnyű pusztításoknak az emléke, amelyeket a II. világháború idején a náci megszállók vittek végbe.

A II. világháborúban és korábbi konfliktusokban ugyancsak egymás ellen küzdött Franciaország és Németország már kiadta egy közösen szerkesztett történelemkönyv-sorozat első két kötetét a gimnazisták számára és készül a harmadik is. A francia-német megbékélés példa értékűnek számít Európában.

A közös történelemkönyv kidolgozását 2003-ban kezdeményezték a "francia-német gyermekparlament" közös ülésén, Jacques Chirac akkori francia elnök és Gerhard Schröder akkori német kancellár pedig felkarolta az ügyet. A második kötet decemberben jelent meg és Klaus Wowereit berlini polgármester, aki a francia-német kulturális kapcsolatok gazdájának is számít, akkor elmondta, hogy eddig Lengyelországgal hiába próbáltak hasonló közös projektet kidolgozni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Közös törikönyvön gondolkodnak a lengyelek a németekkel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra