Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Milliárdos gyűjteményt rejtegetett az oxfordi könyvtáros

2008. január 31. 09:00

Busszal járt és mirelit ételen élt, mégis mesés műkincsgyűjteményt hagyott örököseire egy oxfordi könyvtáros.

<

Ez nagyjából hússzor annyi, mint amennyit a teljesen közönséges oxfordi sorház ér, amelyben a 77 éves korában elhunyt Preston asszony őrizte a műtárgyakat. `Tudtuk, hogy van néhány értékes munka a házban, ahová megyünk` - mondta Guy Schwinge, az értékesítésben segédkező dorchesteri Dukes művészeti aukciós ház szakértője. `Mégis leesett a állunk, amikor megláttuk a sok kincset.`

Például két festményt Fra Angelico reneszánsz mestertől. "A hálószoba ajtaja mögött voltak, és csak a végén vettük észre, amikor már indultunk volna" - mondta a szakértő. A két műtárgyért - egy nyolcrészes oltár hiányzó darabjaiért - összesen 1,7 millió fontért fizettek, és visszakerülnek Itáliába, a világhírű firenzei Uffizi Galériába.

A konyha falán egy Gabriel Rosetti akvarell függött, a nappaliban, az elektromos kandalló felett pedig egy Sir Edward Burne-Jones alkotás. A két 19. századi romantikus, preraffaelita stílusú festmény együttes becsült értéke egymillió font. A kincsek Angliában maradnak, az oxfordi Ashmolean Múzeumban mutatják majd be mindkettőt.

Egy másik rejtett kincs - egy Chaucer-összes - a gardróbból került elő. A ritka összkiadás olyan terjedelmes, hogy nem fért el a könyvespolcon, ezért került a ház eldugott zugába. Csaknem 75 ezer fontért kelt el.

A könyvtáros asszony az apjától örökölte a gyűjteményt és egész életében féltve őrizte minden darabját. A szakértőknél csak a család csodálkozott jobban, amikor előkerültek. "A nénikém mindig busszal járt és katalógusból rendelte a ruháit, mégis akkora érték volt a házában, mintha megnyerte volna a lottóötöst" - idézte a The Daily Mail az egyik örököst.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Milliárdos gyűjteményt rejtegetett az oxfordi könyvtáros

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra