Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Előkerültek Robert Capa ismeretlen fényképei

2008. január 28. 16:30

Robert Capa magyar származású fotóriporter eddig ismeretlen képei kerültek elő Mexikóban, a képeket jelenleg is vizsgálják a szakértők.

<

Mint arról a katalán El Periodico de Catalunya című napilap beszámolt, a spanyol polgárháború idején készült negatívokat három ládában találták Capa két kollégájának - David Seymournak és Gerda Tarónak - munkáival együtt. Az újság - egyidejűleg a The New York Timesszal - beszámol arról, hogy 127 negatívot találtak papírdobozok mélyén.

A képek a New York Times galériájában

Capa, Seymour (Chim) és Capa barátnője, Taro képei egy kémregénybe illő utazást követően kerültek Francisco Javier Aguilar de González mexikói tábornok birtokába, majd több évtizednyi lappangás után a 90-es évek közepén, a tábornok halála után örökösei lelték meg őket ismét. Az örökösök azonban nem tudtak a három papírdoboz jelentőségéről.

2007 decemberében a negatívokat elküldték a New York-i Nemzetközi Fényképészeti Központba - amelyet történetesen Capa fivére, Cornell (Kornél) Capa alapított. "Olyan, mintha a Szent Grált leltük volna meg" - lelkesedik Brian Wallis, a központ igazgatója a lapnak. "Eddig Capa mindössze 500 fotóját ismertük a spanyol polgárháború idejéből, és most további 3500 pottyant az ölünkbe".

A központra mindazonáltal még komoly munka vár az értékes lelettel kapcsolatban: külön kell válogatni a három alkotó munkáit. "A végén azonban teljes képet nyerünk arról, hogyan dolgoztak a riporterek ebben az időben". A negatívok között az első áttekintés után nem találták meg Capa leghíresebb fotójának - a halála pillanatában megörökített köztársaságpárti katonát ábrázoló kép - eredetijét, de találtak egy hosszú sorozatot Dolores Ibarruri Gomez (La Pasionaria) kommunista vezetőről és az északkeleti Katalónia általános mozgósításáról. A képek néhány nappal Barcelona francoista kézre kerülése - 1939 januárja - előtt készültek.

Robert Capa 1913. október 22-én Friedmann Endre néven született Budapesten. Az egyre növekvő antiszemitizmus elől 1933-ban Párizsba emigrált. Első megbízatásaként a Vu haditudósítóként a spanyol polgárháborúba küldte. A 20. század műfajteremtő fotográfusává vált, élete során öt háborúból tudósított. A Life riportereként 1954-ben, az indokínai konfliktus idején munka közben aknára lépett és meghalt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Előkerültek Robert Capa ismeretlen fényképei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra