Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bort szállíthatott az ókori hajóroncs

2008. január 28. 09:00

Búvárrégészek júniusban kezdik egy 2300 éves hajóroncs feltárását, amely egykoron bort szállíthatott az Égei-tengeri Híosz (Khiosz) szigetéről.

<

Sztella Demesztika, a Ciprusi Egyetem víz alatti régészettel foglalkozó vendégprofesszora szerint a z i.e. 4.századból, az úgynevezett késő klasszikus korból nagyon kevés hajó maradt fenn ilyen jó állapotban. `A hajóroncs nagyon ígéretesnek tűnik, kutatása a Földközi-tenger keleti partvidékének tengerhajózásáról és gazdaságtörténetéről árulhat el sokmindent` - mondta a tudós.

Hasonló hajó lehetett

A hajóroncs két kilométernyire a sziget déli partjától, a tengerfenéken nyugszik 44 méter mélységben. Demesztika szerint már azért is egyedülálló, mert kis mélységben van, ahol a búvárok könnyedén elérhetik. A novemberben készített víz alatti felvételeken amforák, az ókorban folyadékok és szilárd élelmiszerek szállítására egyaránt alkalmazott agyagkorsók tucatjai látszanak a tengerfenéken, a hajó alakjába rendeződve.

Sztella Demesztika ismertetése szerint a kutatók arra számítanak, hogy a roncsot sok tonnányi homok fedi. Az amforák azokra a korábban fellelt korsókra emlékeztetnek, amelyekben híoszi bort szállítottak. Ám lehet, hogy az agyagedényeket másféle termékek szállítására használták az ókori tengeri kereskedelemben.

A felfedezés információval szolgálhat a ciprusi városállamok utolsó korszakában a sziget által betöltött szerepről a tengeri kereskedelemben. A ciprusi búvárrégészek június elejére tervezik a kutatások következő szakaszát, amelyet egy újabb követ októberben. A projektet a Ciprusi Egyetem Régészeti Intézete felügyeli, s a Thetis Alapítvány, a víz alatti kulturális örökség védelmére alakult magánintézet finanszírozza.

A jelek szerint a roncs a nevezetes Kürenia kortársa: a 15 méter hosszú kereskedelmi hajóra görög ciprióta búvár bukkant véletlenül a sziget északi partján több mint negyven évvel ezelőtt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bort szállíthatott az ókori hajóroncs

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra