Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megmenekült Anna Frank vadgesztenyefája

2008. január 25. 16:00

Megmenekült a kivágástól az a vadgesztenyefa, amelyről Anna Frank írt második világháborús naplójában: az erdészek és a helyi illetékesek végre megállapodásra jutottak.

<

Az erdészek és botanikusok novemberben megtámadták a bíróságnál az amszterdami városvezetés és az Anna Frank-házat mint múzeumot működtető alapítvány azon tervét, hogy kivágják a 160 éves gesztenyefát, amely komoly beteg, s így egyaránt veszélyes emberre és anyagi javakra. A kivágás ellenzői azzal érveltek, hogy a zsidó lány élő emlékét nem szabad ilyen könnyen elpusztítani. A bírósági végzés már akkor kimondta, hogy a fa további vizsgálatoktól függően életben maradhat.

A vizsgálatokat elvégző nyolc szakértő egyetértett abban, hogy a fát gomba támadta meg, azonban legkevesebb öt, de akár 15 évre is életben tartható. "A szakértőkkel közösen kidolgozott terv értelmében a fa koronáját visszavágják, alátámasztják, és törzse köré acélgyűrűt építenek" - közölte Maatje Mostart, a múzeum szóvivője.

A fa életben tartása költségeinek előteremtésére alapítványt hoztak létre, amely összegyűjti a megmentési munkálatokhoz szükséges 70 ezer eurót és a fa további gondozásához szükséges évi mintegy tízezer euróra becsült összeget.

Az Anna Frank-házat 2007-ben rekordszámú látogató kereste fel. Az amszterdami Prinsengracht utcában álló épületbe, amelyben Anna Frank és családja 1942 június és 1944 augusztus között a nácik elől elbújt, több mint egymillióan látogattak el, főleg az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megmenekült Anna Frank vadgesztenyefája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra