Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az erózióval versenyeznek az alaszkai régészek

2008. január 24. 16:00

A Barrow-foknál kerültek elő egy évtizeddel ezelőtt azok a holttestek, amelyek kilétére a mai napig nincs megnyugtató magyarázat.

<

Az eltelt évtized rengeteg változást hozott a térségben: az időjárás-változások és az egyre gyakoribbá váló viharok egyszerűen alámossák a Barrow-fokot, amely lassan eltűnik a tengerben, és vele együtt a tetemek is. A globális felmelegedés miatt az apály és a dagály rendszere sem úgy működik már, mint régen. `Az erózió évente 20 méterrrel csökkenti a földnyelvet, mi pedig az időjárás miatt csak nyolc hetet dolgozhatunk. Versenyt futunk az erózióval - gyakorlatilag mentést végzünk` - magyarázza Dr. Laura Thomas, régész.


Nagyobb térképre váltás

A régészcsoport évente 20 sírhelyet ás ki. A legtöbb test fából vagy bálnacsontból készített durva koporsóban nyugszik, néhányat állatbőrökbe vagy prémbe burkoltak. Az ásatások során különböző leletek is előkerültek, amelyekből képet kaphatunk a nuvuki életről: bálnacsontból készült eszközök hálókészítéshez, a bálnazsír leszedésére használt kés (ulu), bola (parittyaféle) a madarak elejtéséhez, bálnaszilából készült fegyverek. Néhány sírban lapos csontokat találtak, amelyek valószínűleg szertartási célokat szolgáltak.

Nuvuk lakóhelyei renkívül összetett építmények voltak, föld alatti helyiségekkel, amelyekhez bálna állkapoccsal megtámasztott alagút vezetett, és amelyeket gyeptéglával szigeteltek le. 1000 évvel ezelőtt Nuvuk életének középpontjában a bálnavadászat állt, amely szoros együttműködést követelt a közösségen belül. Megszervezték a vadászatot, feldolgozták és elraktározták a húst, csónakot építettek és kereskedtek is, hogy rénszarvashúst és fát szerezzenek.

"Úgy vélem a Thule nép korai képviselőiről lehet szó. A nagy kérdés, hogy honnan származnak. A kultúra első nyomait, amely minden bizonnyal a modern inupiat és inuit kultúra őse, az Északi-sarkvidék keleti részén találták meg. De hol alakulhatott ki mindez" - tette fel a kérdést Anne Jensen, régész.

Jensen úgy véli, hogy Nuvuk az egyik első Thule település lehetett. Egy bálnavadászatra specializálódott közösség előnyben volt más kultúrákkal szemben, hiszen a társadalmi hierarchia és a tömeges mozgósítás tapasztalata hatékony védekezést tett lehetővé, a bálnahús pedig jobb táplálékot biztosított.

Laura Thomas szerint a Thule kultúra és Barrow lakói, az inupiat nép, valamint a környező települések között közvetlen kapcsolat áll fenn. Ez a kapocs pedig a bálnahús. "A kulcsszó a bálnavadászat, minden eköré szerveződik. Ez adja az ősi Thule és a modern inupiat kultúra lényegét."

A holttestek felfedezését nagy érdeklődés övezte, de az ásatások finanszírozása nehézségekbe ütközött. Egészen 2005-ig, amikor is az Echo átvállalta a költségeket. Az amerikai Echo-program középiskolásokat kíván megismertetni az igazi tudománnyal. A diákok néhány hetet a régészek mellett töltenek, és segítenek az ásásban, hiszen az idő rövidsége miatt, gyorsan kell dolgozni. "Úgy gondoltam, klassz lesz megismerni, hogyan is éltek az őseim. Eredetileg ez csak egy munka volt, de később igazi kedvteléssé vált. Úgy döntöttem, maradok még egy ideig" - mondta egy 19 éves inupiat.

Asszisztensként azt a feladatot kapta, hogy katalogizálja a leleteket - nyílhegyeket, szigonyokat, kaparókat, eszközöket, szánkóléceket. A munka hatalmas, de megéri a fáradtságot. "Teljesen megváltozott a véleményem a saját kultúrámról. Azt mindig is tudtam, hogy őseim ügyesek voltak, de soha nem gondoltam, hogy ilyen sok mindent elértek."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az erózióval versenyeznek az alaszkai régészek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra