Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Virtuális forradalommal hódítanak a levéltárosok

2008. január 23. 08:00

Az 1956-os zalai eseményeket dolgozza fel a megyei levéltár Diktatúra, forradalom, megtorlás című virtuális kiállítása, amely mostantól látható.

<

A több mint 800 képet tartalmazó internetes tárlatot a 2006-ban valóságosan is megrendezett kiállítás digitalizálásával készítették el - tette hozzá Káli Csaba. Az újszerű vállalkozást saját forrásaiból valósította meg az intézmény, amelynek internetes oldalán - www.zml.hu - az egyes kiállított tárgyakat, dokumentumokat, képeket részletesen is bemutatják.

Káli Csaba beszámolt arról, hogy tavaly 111 millió forintból gazdálkodott a levéltár, amely a költségvetési támogatások mellett pályázati forrásokból és egyéb pénzeszközökből teremtette elő működési költségeit. A források nagyobb részét munkabérre és járulékokra fordították, sajnos egyre kevesebb jut a szakmai tevékenységre. Az iratok restaurálását például évek óta pályázati forrásból tudják megoldani, így költöttek 2007-ben 3,4 millió forintot erre a célra. A levéltár hivatali munkájáról elhangzott: tavaly 71 olyan intézményt - zömében önkormányzatokat, iskolákat - ellenőriztek, ahol később történeti jelentőségűvé vált dokumentumokat kezelnek.

A zalai intézményt egyre több ügyfél keresi meg dokumentumokért, így tavaly már több mint 900-an vették igénybe a levéltár szolgáltatásait, a kutatószolgálatnál pedig 1444 kutatási feladatot végeztek el. A legnagyobb szakmai feladatként végzett iratfeldolgozás során 241 iratfolyóméternyi anyagot rendeztek és 56 iratfolyómétert selejteztek ki a szűkülő tárolókapacitások miatt. Az elmúlt évben 418 iratfolyóméternyi anyaghoz készítettek iratsegédletet - részletezte Káli Csaba. Három könyv kiadásánál bábáskodott a Zala Megyei Levéltár, két Battyhányról szóló kötet mellett Drozdy Győző, a két világháború közötti politikus emlékiratait feldolgozó könyvet jelentettek meg.

Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója a 2008-as terveket ismertetve elmondta: radikális költségvetési lefaragás ugyan nem érte az intézetet, de 7 százalékkal kevesebb idén a költségvetési támogatásuk. Ebben az évben 83,7 millió forintot kapnak a tavalyi 90 millió helyett, és ehhez további 4,5 millió forint saját bevételt kell hozzátenniük. Önkormányzati és közalapítványi támogatásokra is számítanak, valamint további pályázati forrásokra.

A digitalizálás továbbra is saját forrásból folytatódik, amelynek révén idén két adatbázis létrehozását tervezik. Az 1845-ös, több mint 10 ezer zalai nemes összeírásának adatait dolgozzák fel és teszik elérhetővé a világhálón. Ugyancsak internetre kerül majd az 1829-es hasonló nemesi összeírás képileg digitalizált dokumentumokat, mikrofilmeket tartalmazó változata.

A zalai levéltár a reneszánsz évéhez csatlakozva tudományos konferenciát tervez Mátyásról, kiadványaikban pedig az 1500-as évek Zalavár környéki okleveleit és a zalai cigányság 18. századi történetét szeretnék feldolgozni. A tavaly szeptemberi zalaegerszegi Batthyány emlékkonferencia anyagát, a zalaegerszegi hatodik honvéd huszárezred történetét és a ma Szlovéniához tartozó Muravidék történelmi olvasókönyvét ugyancsak kötetben jelentetik meg 2008-ban - közölte Molnár András.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Virtuális forradalommal hódítanak a levéltárosok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra