Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Időkapszulát rejtett a mexikóvárosi katedrális

2008. január 18. 08:00

Időkapszulát találtak a Mexikóvárosban álló hatalmas katedrális harangtornyának tetején, ahová a dobozt 1791-ben az építmény védelme érdekében helyezték el.

<

Az ólomdobozt, amelyet vallásos tárgyakkal, érmékkel és pergamenekkel raktak tele, egy üres kőgolyóba rejtették annak emlékére, hogy 1791. május 14-én - 218 évvel az építkezés megkezdése után - illesztették be a zárókövet. A dobozt tavaly októberben a székesegyházat restauráló munkások találták meg a 60 méteres déli harangtorony tetején lévő kereszt alapját képező kőgolyóban. A szakemberek három hónapon át dolgoztak azon, hogy a légmentesen lezárt doboz tartalmát épségben kiemeljék.

Az időkapszula tartalmának jegyzéke egy tökéletesen megőrzött pergamenen olvasható. A dobozban volt egy kis viasztartály, amelyet a pápa megáldott, s amely a szerencsétlenségek elleni védelmül szolgált, valamint egy Szent Barbarát ábrázoló metszet, amely - mivel a római katolikus mártírt a villámlással hozták összefüggésbe - a sérülések és rombolás ellen adott védelmet, továbbá 23 medál, 5 érme és 5 kis kereszt, amelyek a pergamen szerint viharok ellen védik a katedrálist.

Úgy tűnik, efféle isteni védelemre szükség is volt, mivel a katedrálist sújtotta árvíz, komoly harcok folytak érte, és az épület többször megsérült, mivel hajdani mocsaras területen épült és emiatt alatta a talaj megsüllyed.

A kőgolyóba hamarosan egy új időkapszulát fognak helyezni, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mi lesz benne. A dobozt feltehetően azért a katedrális tetején helyezték el -  s nem az alapkőben, mint általában szokás volt -, mert így akarták kiemelten jelezni, hogy az építkezés rendkívül sokáig tartott. Ám 1791-ben sem készült el teljesen a katedrális, mivel a zárókő beillesztése után még egészen 1813-ig dolgoztak az épület díszítő elemein.

A Catedral Metropolitanának, amely részben egy azték piramisra épült, mindig is voltak statikai problémái, ezért az 1920-as, 1940-es és 1970-es években, de az elmúlt tíz évben is jelentős felújításokra szorult.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Időkapszulát rejtett a mexikóvárosi katedrális

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra