Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az Enigma ihlette a James Bond-történeteket

2008. január 15. 11:00

A brit kódfejtők második világháborús főhadiszállásán a 007-est ábrázoló bélyegek megjelentetését a titkos ügynök születési körülményeinek felelevenítésével ünnepelték meg.

<

1940 egyik sötét éjszakáján különleges osztag indul útnak Doverből egy bombázó fedélzetén, hogy egy német hajóról megszerezze a németek híres rejtjelező-gépét, az Enigmát. A gépet egy kitűnően úszó, német egyenruhába öltözött fiatal férfi vezeti, aki azt a parancsot kapja, hogy gépével zuhanjon a tengerbe, amivel oda lehet csalni a mentőhajót. Ha a csapatnak sikerül a fedélzetre jutnia, le kell győznie a legénységet, és meg kell szereznie rejtjelező anyagot. Az akciót a rossz időjárás miatt ugyan nen lehetett végrehajtani, de Ian Fleming merész terve az első volt azon elképesztő ötletek közül, amelyek a későbbi James Bond-történetekhez vezettek.

A ma múzeumként működő Bletchley Park, a második világháborús, titkos kódfejtő központ munkatársai elhatározták, hogy megünneplik a 007-es ügynökhöz fűződő különleges kapcsolatukat, és itt mutatják be a 2008. január 8-án megjelenő új James Bond-bélyeget. A bélyeget a brit posta Ian Fleming, James Bond megalkotója, a második világháborús tengerésztiszt és hírszerző születésének 100. évfordulójára adja ki.

"A történet a Bletchley Park postahivatal archívumából származik. Titkosságuk miatt minden idevonatkozó dokumentumot megsemmisítettek, de néha-néha előkerül valami, ami véletlenül megmaradt"
- meséli Terry Mitchell, a Chapman and Mitchell Covers Ltd titkára, aki ennél a postahivatalnál dolgozik.

A német rejtjelező-gép, az Enigma megszerzése létfontosságú volt az atlanti-óceánon folyó háború megnyeréséhez, amelyben a német tengeralattjárók rendszeresen megtámadták az Angliába utánpótlást szállító hajókat. A szövetségeseknek tudniuk kellett, hol gyülekeznek a német U-Bootok, és mikor akarnak támadni, de a németek titkosított üzenetváltásai feltörhetetlen rejtélynek bizonyultak. A Buckinghamshire-ben, Milton Keynes közelében fekvő Bletchley Park lett a britek kódfejtő központja.

Fleming Könyörtelen hadművelet nevet viselő terve
Szigorúan titkos. 1940. szeptember 12.
Címzett: A haditengerészeti hírszerzés igazgatója
Készítő: Ian Fleming

Könyörtelen hadművelet (Operation Ruthless)

A zsákmányt a következőképpen szerezzük meg:
1. Német bombázó szerzése a légierőtől.
2. 5 fős legénység kiválasztása, legyen köztük egy pilóta, egy rádiós és egy németül tökéletes beszélő katona. A német légierő egyenruháját kell viselniük.
3. SOS jelek leadása után a repülőgépnek le kell zuhannia a csatorna fölött.
4. Az odacsalt mentőcsónak fedélzetére jutva, meg kell ölni a német legénységet, és a hajót az angol kikötőbe kell szállítani.

Nagyobb búvárnaszádok megszerzéséhez ajánlatos a gépet a csatorna közepén a tengerre tenni. A németek valószínűleg ezek közül a hajók közül küldenek egyet a hosszabb és kockázatosabb útra.

NB. Mivel a támadók az ellenség egyenruháját fogják viselni, ha elfogják, lelövik őket, és az incidenst propagandacélokra is felhasználhatják. A támadókról ezért azt a történetet kell terjeszteni, hogy csupán egy csapat, forrófejű fiatalemberről van szó, akik túl unalmasnak találták a háborút, és végre harcolni akartak a németekkel. A repülőgépet és a felszerelést ellopták, így számítottak arra, hogy visszatérésükkor bajba kerülnek. Ez a történet eltereli a figyelmet az akció igazi céljáról.
"Ez lehetett az első 'Bond-típusú' terve, hiszen még csak a háború elején jártak, és Fleminget ekkor sorozták be. A német haditengerészet kódját egyszerűen nem lehetett feltörni. A Luftwaffe üzeneteit könnyű volt megfejteni. Olyan önteltek voltak, hogy nem hitték, a biztonságuk veszélyben van. A haditengerészet viszont sokkal fegyelmezettebben viselkedett. Az atlanti-óceáni konvojok ekkor igen nagy veszélyben voltak"
- mondta Terry.

A terv szóhasználata kísértetiesen emlékeztet a későbbi híres figuráéra, ezért igen csábító az a gondolat, hogy Bond alakja Bletchley Parkban született meg. Fleming a háború idején valószínűleg járt itt, de erről írásos feljegyzés nem maradt fenn. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az Enigma ihlette a James Bond-történeteket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra