Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Amerikai ellentétek akadályozták a megállapodást a szovjetekkel

2008. január 8. 12:00

A 20 évvel ezelőtti, Reagan és Gorbacsov közötti washingtoni csúcstalálkozón Gorbacsov hajlandó volt sokkal tovább menni a fegyverek korlátozása területén, mint ahogy azt az amerikaiak várták

<

A most első alkalommal publikált anyag a találkozó előtti szovjet tanácskozásokat, a két vezető beszélgetéseit, az amerikai diplomatákkal folytatott szovjet tárgyalásokat és más történelmi feljegyzéseket tartalmaz.

Az aktákból kiderül, hogy a Szovjetunió lényegesen megváltoztatta kezdeti álláspontját az amerikai követelésekkel kapcsolatban. Beleegyezett a nemrég a nemrég hadrendbe állított OKA/SS-23 bombák eltávolításába, de ragaszkodott a stratégiai atomfegyverek jelentős csökkentéséhez is. Gorbacsov ugyanis még 1988-ban, Reagan hivatali idejének lejárta előtt tető alá akarta hozni a START-megállapodást (START: Strategic Arms Reduction Treaties) a támadó fegyverek 50%-os csökkentéséről.

A tárgyalások során a Szovjetunió javaslatot tett a hagyományos fegyverek 25%-os korlátozására Európában, és a vegyi fegyverek megsemmisítésére irányuló tárgyalások megkezdésére. Gorbacsov együttműködést ajánlott a regionális konfliktusok, különösen az iraki-iráni háború, az afganisztáni, közel-keleti és nicaraguai válság, megoldására. A kormányon belüli harcok miatt azonban az amerikaiak nem akarták vagy nem tudták elfogadni a szovjet kezdeményezéseket. Az akták kihagyott lehetőségekről szólnak.

A 20 évvel ezelőtt, 1987 decemberben megtartott washingtoni csúcs középpontjában a közepes hatótávolságú atomfegyverek korlátozásáról szóló szerződés aláírása állt. A megállapodás egyedülálló a maga nemében, mivel egy egész atomfegyver-fajta felszámolását irányozza elő. A szerződés megkötésével jelentősen csökkent az európai atomháború veszélye, és megkezdődhettek a taktikai atomfegyverekről, a vegyifegyverekről és a hagyományos haderőkről szóló tárgyalások.

A szerződés értelmében a Szovjetunió 889 közepes hatótávolságú és 957 rövid hatótávolságú rakétát, az Egyesült Államok pedig 677 közepes hatótávolságú és 169 rövid hatótávolságú rakétát semmisített meg. Ezeket a fegyvereket a szovjet vezetés különösen veszélyesnek tartotta, ezért is támogatta a szerződés aláírását az ellenzők véleménye ellenére is.

A szerződés a "bárhol, bármikor" elv jegyében komoly ellenőrzési és felügyeleti intézkedéseket is tartalmazott, amelyeket az amerikaiak legnagyobb meglepetésére a szovjetek elfogadtak. Az ellenőrzésekre vonatkozó új szovjet álláspont nem csak elhárított az útból minden, addig leküzdhetetlennek vélt akadályt, de megteremtette a bizalmat a szovjet-amerikai kapcsolatokban, ami lehetővé tette a szerződés megkötését és a későbbi fegyverkorlátozási folyamatot is.

Olvasson bele a dokumentumokba!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amerikai ellentétek akadályozták a megállapodást a szovjetekkel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra