Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Acélkosárral emelték ki a középkori hajóroncsot

2008. január 3. 10:00

Egy különleges óriás acélkosár segítségével emelték ki a Dél-kínai-tengerből azt a 800 éve elsüllyedt kereskedelmi hajót, amelynek gyomrában porcelánokat találtak.

<

A Nanhaj-1 (Dél-kínai-tenger-1) elnevezésű hajó Kína déli partjainál süllyedt el 60-80 ezer tárggyal a fedélzetén - idézte Vo Csian-csenget, a mentési munkálatokat irányító régészt az Új-Kína hírügynökség.

A régészek egy különleges acélkosarat építettek a 30 méter mélységben fekvő hajó köré, és két órán át tartott, amíg egy óriásdaru a felszínre emelte a hajót. A kosár alapterülete kosárlabdapálya nagyságú volt, magassága pedig mint egy háromemeletes épületéé.

A hajó gyomrában zöldmázas porcelán tányérokat, kék porcelántárgyakat, arannyal, ezüsttel tömött ládákat és 6 ezer darab rézpénzt találtak a régészek a kincs mélyben történt feltárásakor.

A hajó valamikor az 1100-1200-as években süllyedt el, 1987-ban találtak rá, kiemelése után pedig egy óriásbárkára helyezték. Egy múzeumba szállítják, ahol egy óriás üvegmedencébe helyezik, ahol a víz hőmérséklete, nyomása és minden környezeti tényező ugyanolyan lesz, mintha továbbra is a tengerfenéken lenne. A múzeum látogatói figyelemmel kísérhetik majd a hajó feltárását a medence üvegfalán keresztül.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Acélkosárral emelték ki a középkori hajóroncsot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra