Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ünnepi könyvajánló, avagy mi kerül a Múlt-kor karácsonyfája alá

2007. december 19. 13:00

Az idei karácsonyra készülve a Múlt-kor a legjobb törikönyvek között válogatott, hogy megtudja, mit, mennyiért kaphatunk meg, ha a múlthoz vonzódó szeretteink könyvtárát akarjuk gyarapítani.

<

A könnyező krokodiltól a Fekete Seregig

 
A könnyező krokodil

A könnyeket ejtő krokodil méltán szimbolizálja az erdélyi főúr és a lengyel királyleány házasságát. A kötetben feltárul előttünk Báthory kevésbé ismert alakja, a fejedelem hét jelöltön emelkedett felül, hogy feleségül vehesse a nálánál tíz évvel idősebb Jagelló Annát, akinek kezével Lengyelországot is elnyerte. A könnyed stílusban megírt, tudományos alapokon nyugvó kötetben nyomon követhetjük a kor egyik legizgalmasabb "érdekházasságának" történetét, megismerve a szálakat mozgató személyeket is.

Kinek ajánljuk: Az erdélyi történelem szerelmesei mellett a Báthoryak rejtélyeit bogozgató történészpalántáknak.

Horn Ildikó: A könnyező krokodil. Jagelló Anna és Báthory István házassága. Bp., 2007. L'Harmattan Kiadó. 188 o. /Múltidéző zsebkönyvtár/ 2000 Ft.

 
Egérkalandok a múzeumban

Az egerek különleges állatok, mert múzeumokba járnak. (Sok ember példát vehetne róluk.) Barangolásaik során kissé csalódottan állapítják meg, hogy társaikról nem sok műalkotás született, ellentétben a többi állattal, így a nagy ellenfél macskákkal. A két egér azonban nem esik kétségbe, kalandjaik alatt feltérképezik a műtárgy-állatokat, ötletesen elemzik a képek mondanivalóját, készítési technikájukat.

Kinek ajánljuk: A kötet szerzői elvileg a 8-12 éves korosztályt célozták meg, de a szülőknek ajánljuk, hogy az ajándékozás előtt időben olvassák ki, mert nehezen lehet letenni.

Jánosi-Halász Rita - Entz Sarolta - Fekete-Horváth Rita: Két egér kalandjai. Állatok a múzeumban. Bp., 2007. Aula.Info Bt., 72 o. 2300 Ft.

 
Az Oszmán Birodalom európai szemmel

A 17. század egyik legkalandosabb sorsú polihisztora nem végzett rendszeres tanulmányokat, autodidakta módon sajátította el ismereteit a bolognai egyetemen. Több évtizeden át állt kapcsolatban az oszmánokkal, így alaposan meg tudta figyelni szokásaikat, életmódjukat, gazdasági életüket. Munkája megírásához saját tapasztalatai mellett felhasználta az eredeti török forrásokat is. Az Oszmán Birodalomról szóló könyve most először hozzáférhető magyar nyelven.

Kinek ajánljuk: Mindenkinek, akiket érdekel az Oszmán Birodalom 17. századi története. Akik ezzel szeretnék meglepni szeretteiket siessenek, mert rendkívül kevés példányszámban jelent meg.

Marsigli, Luigi Ferdinando: Az Oszmán Birodalom katonai állapotáról, felemelkedéséről és hanyatlásáról. Ford.: F. Molnár Mónika. Szerkesztette és sajtó alá rendezte: Csákváry Ferenc és Domokos György. Bp., 2007. Históriaantik Könyvesház Kiadó, 308 o. 8000 Ft.

 
Aranykincsek 70 marha áráért
A 261 darab magyar és külföldi aranypénzt tartalmazó, 1,3 kg összsúlyú aranykincs 2002 április végén került elő. A földbe kerülés időpontját a szakemberek 1684 végén, vagy 1685-ben történhetett. A summa tekintélyes volt, árán 70 szarvasmarhát, illetve közel 70 hordó tokaji bort lehetett volna vásárolni, de egy tisztességes ház finanszírozására is elegendő volt.

Kinek ajánljuk: A szépen fényképezett, gyönyörűen kivitelezett kötet minden numizmata számára ajánlott. Bilingvis volta miatt német(ül tudó) ismerőseinknek is ajándékozhatjuk.

Tóth Csaba - Ulrich Attila: Az újfehértói aranyéremkincslelet. Der Goldmünzschatz von Újfehértó. Bp., 2007. Jósa András Múzeum - Martin Opitz Kiadó, 84 o.

 
Mátyástól Mohácsig
A közelmúltban elhunyt kiváló középkorász összegyűjtött hadtörténeti tanulmányait veheti kézbe az olvasó. A négy fejezetben magyar történelem két sorsfordító eseménye közötti időszak számos izgalmas problémájára kaphatunk választ. A logisztikai kérdésekben többek között megismerkedhetünk, hogy milyen volt egy főúri étrend a táborban. A katonaság mindennapi életével kapcsolatban Mátyás seregének fegyelmezési megoldásairól is olvashatunk. A nagy csatáknál részletesen elemzésre kerül az 1523-as szávaszentdemeteri magyar győzelem. A hadtörténeti áttekintések pedig a Magyar Királyság kiszolgáltatott helyzetére világítnak rá.

Kinek ajánljuk: Hadtörténészek és megszállott hagyományőrzők mellett mindenkinek, aki Kinizsi Pál története és a Fekete Sereg mítosza mellett szeretne többet tudni a korról.

Kubinyi András: Nándorfehérvártól Mohácsig. A Mátyás- és a Jagelló-kor hadtörténete. Bp., 2007. Argumentum Kiadó, 316 o. 2700 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ünnepi könyvajánló, avagy mi kerül a Múlt-kor karácsonyfája alá

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra