Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vízalatti látványosság lesz a legendás kalózhajóból

2007. december 17. 16:00

A Dominikai Köztársaság partmenti sekély vizeiben a búvárok megtalálták a legendás kalózkapitány, William Kidd hajójának maradványait - jelentették be a kutatók.

<

Az Indianai Egyetem vízalatti régészei elmondása szerint a Quedagh Merchant romjait évek óta keresték, versenyt futva a kincsvadászokkal. A csoport egyik tagja, Charles Beeker szerint most engedélyt kaptak a roncs vizsgálatára, és a hajót később turistalátványossággá alakítják majd.

Érdekes persze, hogy a Catalina sziget partjaitól alig 20 méterre, 3 méter mély vízben nyugvó maradványokat mostanáig nem fedezték fel. Beeker szerint karrierje során már több ezer hajóroncsot látott, de szinte ez az első, amit még nem fosztottak ki: hajó kristálytiszta vízben, teljesen érintetlenül nyugszik. A bejelentésre is csak akkor kerítettek sort, amikorra gondoskodtak a hely állandó védelméről.

A lelet azért is értékes, mert ismeretlen részletekkel gazdagíthatja Kidd kapitány karib-tengeri kalózkodásainak történetét. A történészek a mai napig nem tudják eldönteni, hogy Kidd kalóz vagy a kormány ügynöke volt-e. Azt azonban tudni lehet, hogy a Quedagh Merchant értékes vásznakkal, selymekkel, arannyal, ezüsttel és más javakkal megtömve került a kalóz kezére, aki 1699-ben otthagyta azt a Karib-tengeren, és New Yorkba ment, hogy tisztázza magát az ellene felmerült vádak alól.

Sajnálatos módon ez okozta a vesztét is, hiszen az angol kormánynak a Quedagh Merchant kifosztása jelentette a bizonyítékot arra, hogy Kidd kalózkodásból szerzi a pénzét. Egy hosszan tartó, a korban fantasztikusnak számító tárgyalássorozat után a férfit 1701-ben kalózkodás és gyilkossági vádak miatt elítélték, majd a Temze fölé akasztották, ahol két évig lógott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vízalatti látványosság lesz a legendás kalózhajóból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra