Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Diktatúrák támogatásával vádolják II. János Pált

2007. december 17. 08:00

A latin-amerikai diktatúrák támogatásával vádolja a néhai II. János Pál pápát David Yallop brit író, oknyomozó riporter.

<

Yallop Hatalom és dicsőség című könyvében, amelynek bemutatóját Limában tartotta, mindenekelőtt azt rója fel II. János Pálnak, hogy egyházán belül eltűrte a pedofíliát, miközben "Latin-Amerikában milliók számára hozott nyomort, fájdalmat és halált" a térség katonai diktatúráinak, köztük az 1973-90 közötti chilei Pinochet-rezsim, valamint és az 1976-tól 1983-ig követő argentin junták támogatásával, valamint Ronald Reagan amerikai elnök (1980-88) közép-amerikai politikájának helyeslésével.

A szerző szerint e diktátorok szalonképesítésével a pápa közvetlenül is ezrek haláláért felelős. Ami a pedofil ügyeket illeti, a brit riporter Hans Hermann Gröer bíboros, volt bécsi érsek esetét emeli ki, akit ugyan a pápa felszólított arra, hogy "csendben távozzon" tisztségéből, de erre is csak azután volt hajlandó, hogy mintegy félmillió osztrák hívő fordult szembe az egyházzal.

Yallop szerint a pápa nem szerette  konfrontációt és azt vallotta, hogy "házon belül" kell az egyház "magánügyeit" megbeszélni. Utalt arra is, hogy a Vatikánban is széles körben dívik a homoszexualitás, és azt immár nem is titkolják. Felmérései szerint a pápai állam alkalmazottainak 20 százaléka rendszeresen részesül szexuális kegyekben.

A brit szerző a pápa körüli legendákat is igyekszik megvilágítani. Úgy véli, hogy Karol Wojtyla második világháborús zsidómentő tevékenységét megszépítették, és emlékeztet arra, hogy az egyházi vezető akkor állt csupán a Lech Walesa vezette lengyel Szolidaritás szakszervezet mellé, amikor annak bukása a lengyel államhatalommal szemben nyilvánvalóvá vált. Ugyancsak túlzásnak tekinti, hogy II. János Pált mint a más egyházakkal való kapcsolatok javítóját méltatják, holott, akárcsak utóda, a Joseph Ratzinger bíborosból lett XVI. Benedek, azt inkább akadályozta.

Az író ugyanakkor elismerte, hogy a pápa "nagyon karizmatikus egyéniség és kitűnő színész volt", aki egész életében marketingkampányt folytatott "az egész bolygó evangelizálása érdekében".  Yallop, aki hét évig dolgozott könyvén, közölte: tisztában van azzal, hogy nagy vitákat fog kiváltani vele, miután közvetlenül támad egy olyan embert, akit "egészen utolsó napjaiig a legjobban szerettek a földön". "Ha engem kértek volna fel arra, hogy írjam meg a sírfeliratát, így fogalmaztam volna: 'Az emberek az énekest szerették, nem a dalt'" - mondta.

David Yallop legsikeresebb művei felderítetlen vagy nagy port felvert bűnesetekről születtek. Ő írt könyvet a hírhedt terrorista Carlos elfogásáról, az 1980-as években garázdálkodó "yorkshire-i hasfelmetszőről", valamint azokról a feltételezésekről, melyek szerint I. János Pál, a lengyel pápa mindössze 33 napig uralkodó, váratlanul elhunyt közvetlen előde a római katolikus egyház legfelsőbb körei által szőtt összeesküvés áldozata lett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Diktatúrák támogatásával vádolják II. János Pált

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra