Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hősként tekintenek Hitlerre a palesztinok

2007. december 12. 13:00

Egy palesztin rádióadó játékában nemrég egy dicsőített hadvezér kilétét kellett megfejteni: a szerencsés betelefonáló rögtön tudta, hogy Hitlerről van szó.

<

`1940 volt a legjobb éve, amikor hadseregei lerohanták Dániát, Norvégiát, Luxemburgot, Hollandiát és Belgiumot, és megverték Franciaországot... 1942 közepére az ő országa uralta Európa legnagyobb földterületét... Nem volt hajlandó megadni magát, és két évig tovább harcolt, a keserű vég aztán 1945 tavaszán érte el, amikor kioltotta saját életét. Ki volt ő?` Erre a kérdésre kereste nemrég a választ a Palesztina hangja című rádióadó egyik reggeli játéka. Az elsőként betelefonáló volt a nyertes, aki pontosan azonosította Adolf Hitlert, és ezért 150 dollárt nyert a játékon.

Divatos lehet a szigorú tekintet is

A Palesztin Médiafigyelő nevű nonprofit szervezet képviselői, Itamar Marcus és Barbara Crook szerint hasonló események gyakorisága a diktátor növekvő helyi kultuszára utalnak. A teljes adás Hitlert egyenesen hősként mutatja be, kihangsúlyozva első világháborús érdemeit, hatalomra emelkedését és a második világháború kirobbantását. Nem meglepő, hogy győzelmei "aranylóak", bukása viszont "keserű", és a holokausztot pedig egyáltalán nem említették meg - írták a szerzők.

Szerintük ez az idealizált Hitler-kép egyre inkább jellemző a palesztin oktatásra is, amely már nem foglalkozik a holokauszttal, így az izraeli arabok egyharmada azt mára már egyenesen hazugságnak tartja. Az új palesztin tankönyvekben több oldal szól a második világháborúról és a náci fajelméletről, de a zsidók és a holokauszt teljesen kimaradtak belőlük.

Marcus és Crook szerint a palesztin társadalom "nem hajlandó összekötni Hitlert a nevében elkövetett borzalmakkal". Mindennek második világháborús gyökereit keresve persze megtudhatjuk, hogy a palesztinok lelkesen várták Erwin Rommel csapatait, és az országban azóta igen divatos a Hitler megszólítás - bár legtöbbjüknek (a legnépszerűbbek: Hitler Szalah, Hitler Abu-Alrab, Hitler Mahmud Abu-Libda) fogalma sincs arról, mit szimbolizál keresztnevük.

A szerzők szerint a Führer imádata mind a Fatah mind a Hamász szervezetében is jelen van. Egy 1999-es felmérés szerint pedig a palesztin területek hatodik legjobban fogyó könyve a Mein Kampf volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hősként tekintenek Hitlerre a palesztinok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra