Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem épülhet alagút Stonehenge alá

2007. december 10. 10:00

Nem épül meg a Stonehenge alá tervezett alagút - jelentette be a brit kormány, ám a döntés sokakban más aggodalmakat kelt.

<

Hosszú évek vitái után, hogy miképpen lehetne csökkenteni a forgalmat Stonehenge körül, a kormány végül elvetette az alagútépítés tervét, arra hivatkozva, hogy túl sokba kerül.

Tom Harris, a közlekedésügyi minisztérium autópályákkal foglalkozó képviselője úgy nyilatkozott, hogy nem tudná elég meggyőző érvekkel alátámasztani 540 millió font elköltését a 2,1 kilométeres alagút megépítésére, hozzátéve, hogy az "adófizetők pénze nem így hasznosulna a legjobban". A liberális demokraták azonban úgy vélik, hogy az alagútépítés tervének elvetése azzal a veszéllyel fenyeget, hogy Stonehenge az egyre nagyobb autós forgalom miatt szenvedhet súlyos környezeti károkat.

Az alagút terve

A Stonehenge-re felügyelő műemlékvédelmi testület, az English Heritage álláspontja is az, hogy elhibázott a döntés, és "hatalmas csalódás", hogy az alagút nem épülhet meg. Ezzel szemben a Save Stonehenge (Mentsük meg Stonehenge-et) aktivistacsoport örömmel fogadta a döntést.

Stonehenge i.e. 3000 és 1600 között épült, eredeti rendeltetését máig találgatják, esetleg templom, vagy temetkezési hely, netán csillagászati naptár lehetett, a kérdésben számos elmélet született már, de egyik sem kielégítő.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem épülhet alagút Stonehenge alá

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra