Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Árvíz fenyegeti az alánok örökségét

2007. december 4. 13:00

Egy hatalmas, az i.e. 1. századból származó település nyomait találták meg a régészek Észak-Oszétiában. A feltárással azonban a közelben épülő duzzasztógát miatt sietni kell.

<

A Zaramag Völgyben jelenleg közel 60 lelkes amatőr régész dolgozik hivatásos szakemberek vezénylete alatt - adta hírül az orosz sajtó. Napról napra újabb és újabb antik ékszereket, eszközöket, fegyvereket és más használati tárgyakat találnak, amelyek legtöbbje a modern oszétok ősének tartott alánok jelenlétére utal.

A mai Észak-Oszétia területe több ezer éve lakott vidék: korai felvirágzását elősegítette, hogy földje igen termékeny, s hogy itt haladt el egy fontos kaukázusi kereskedelmi út is. Jelenlegi lakosainak ősei azalánok voltak: a háborúkból élő, indo-iráni nyelvet beszélő nomád nép az i. sz. 7. században érkezett meg a területre.

Az alán állam a 9. században alakult meg, lakói a bizánc hittérítők hatására felvették a kereszténységet. Az ország nyugati területén létrehozott érsekség a konstantinápolyi patriarkátus alá tartozott. Az országban megindult a templomok építése, s az alán állam hamarosan a kaukázusi térség egyik legerősebb állama lett. Legnagyobb bevételét a Kínába tartó kereskedelmi útvonal, a Selyemút jövedelméből nyerte. Ismerje meg az ország történetét!

Alig pár hét múlva azonban elkészül a Zaramag erőmű, és a térség víz alá kerül. A nagyszabású beruházással a kormányzat szakértői szerint végre megoldódnak majd az ország energetikai problémái.

A régészek elismerik, hogy a munkával nem végeznek addigra, bár mindent megtettek, hogy minél hosszabb ideig maradhassanak a völgyben. Ilyen rövid idő alatt azonban reménytelennek tűnik egy nagy település feltárása. Szergej Dzucev, az egyik ásató régész szerint három hónap alatt közel 8000 négyzetméternyi területet kéne feltárniuk, ami akkor is lehetetlen, ha éjjel-nappal dolgoznak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Árvíz fenyegeti az alánok örökségét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra