Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bajor kézben marad a német nyelvemlék

2007. december 4. 08:00

Alig egy héttel a tervezett londoni árverést megelőzően sikerült megmenteni Németország számára egy jelentős kultúrtörténeti Bibliát.

<

A német állam és további adakozók segítségével Bajorország megszerezte az 1430-ban készült Ottheinrich Bibliát, amely a Szász-Coburg hercegi műkincsalapítvány értékes darabja volt - közölte a Sotheby's aukciósház és a bajor művészeti minisztérium. Ezentúl az Ottheinrich Biblia mind a nyolc kötetét a Bajor Állami Könyvtárban őrzik, amelynek már 1950 óta tulajdonát képezte a másik három kötet. Ezzel az értékes Biblia több mint háromszáz év után ismét teljes egészében bajor tulajdonba került.

Arról nem volt hajlandó nyilatkozni a minisztérium, hogy mennyit fizetett a visszaszerzett öt kötetért, amelyek a tervek szerint december 4-én a londoni Sotheby's aukciósház árverésén kerültek volna kalapács alá. A minimális vételár összegét az aukciós ház kétmillió fontban (730 millió forint) állapította meg.

Thomas Goppel bajor művészeti miniszter szerint fennállt a veszélye annak, hogy elvész ez a kulturális örökség. Miután azonban néhány héttel ezelőtt ismertté vált, hogy a hercegi alapítvány el akarja adni az öt kötetet, szakértők követelték, hogy a történelmi Biblia Németországban maradjon.

A bajor-ingoldstadti VII. Lajos megbízásából 1430-ban kézírással készült és számos illusztrációval ékesített Biblia száz évvel később Ottheinrich (1502-1559) pfalzi és neuburgi gróf, a későbbi pfalzi őrgróf tulajdonába került. Az évszázadok során más és más helyre került a Biblia Németországban. A harmincéves háború alatt (1618-1648) visszakerült Bajorországba, de azután onnan Gothába vitték.

A Bajor Állami Könyvtár közölte, hogy fennállásnak 450. évfordulója alkalmából mind a nyolc kötetet kiállítja.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bajor kézben marad a német nyelvemlék

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra