Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A méregkeverés kultúrtörténete

2007. december 2. 14:00

A méregkeverők ténykedése az a területe a kriminalisztikának, amelyen a tudomány legfényesebb diadalait ünnepelhette, egyszersmind legsúlyosabb vereségeit szenvedte el.

<

Idõsebb, betegeskedõ áldozatok esetében a gyilkosnak jó kilátásai vannak arra, hogy büntetlenül ússza meg a dolgot, ha olyan mérget választ, amely a természetes haláléhoz hasonló tüneteket okoz. Ilyenkor gyakran az orvostudomány illetékességén kívül esõ, közvetett jelek terelik a tettesre a gyanút.

Dr. Harold Shipmannek, a Manchester egyik elővárosában, Hyde-ban praktizáló nyájas háziorvosnak, akit 2000 januárjában tizenöt rendbeli mérgezéses gyilkosság bűntettéért ítéltek el, valószínűleg több mint háromszáz nőbetege halála szárad a lelkén. Amíg meg nem gazdagodott, senkinek nem szúrt szemet pacientúrájának magas halálozási rátája.

Csak amikor egyik nőbetegének a végrendeletét meghamisította, és magát tüntette fel a hölgy egyedüli örököseként, akkor járt utána a dolognak a páciens örökségtől megfosztott lánya, majd miután felfedezte a csalást, firtatni kezdte azt is, hogyan hunyt el az örökhagyó.

Még több, nevezetesen hatszáz mérgezéses gyilkosságot vallott be a legendás Tofana vagy Trufania, akit 1723-ban Nápolyban végeztek ki. Vallomása bizonyára összefüggött azzal a gyötrelmes kihallgatással is, amelynek alávetették. De ahhoz nem fér kétség, hogy az Aqua Tofana nevű saját készítésű főzete, amellyel fölöslegesnek érzett rokonait feltűnés nélkül segítette át a másvilágra, egész Európában fölöttébb kapósnak bizonyult.

Különös, de a mérgezéses gyilkosságokban a női elkövetők számaránya összehasonlíthatatlanul magasabb, mint az erőszakos bűncselekményekben. Ez egyrészt a nők csekélyebb fizikai erejével, másrészt társadalmi tradíciókkal függ össze. A fegyverforgatás a férfiak dolga, a gondoskodás és betegápolás a nőké - miközben az orvosság és méreg közötti különbség csupán az adagoláson múlik: a görög farmakon szó jelentése mindkettőt magában foglalta.

Az amerikai Florence Maybrick egy nálánál csaknem kétszer annyi idős férfihoz, egy liverpooli gyapotkereskedőhöz ment feleségül. Amikor Maybrick rájött, hogy a felesége megcsalja a barátjával, Brierleyvel, alaposan elpáholta az asszonyt, és megváltoztatta a végrendeletét. E házastársi jelenet után egy hónappal hirtelen erősen megromlott az egészsége. 1889. május 11-én meghalt. A szolgálólány megfigyelte, amint Mrs. Maybrick a mosdótáljában légypapírt áztat fel, amely, mint köztudomású volt, arzént tartalmazott. A holttestben arzénen kívül sztrichnin, ciánsav és morfium nyomait is megtalálták.

A cikk teljes terjedelmében a 2007. évfolyam decemberi számában olvasható!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A méregkeverés kultúrtörténete

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra