Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kétmillió címmel indul az európai digitális könyvtár

2007. december 3. 08:00

Jó úton halad az európai digitális könyvtár létrehozása - állapították meg azon a brüsszeli tanácskozáson, amelyen a digitális könyvtárakkal foglalkozó magas rangú tisztségviselők találkoztak.

<

A közelmúltban alapítványt hoztak létre az európai digitális könyvtár támogatására. Ez intézményi keretet ad annak a megállapodásnak, amelyet az európai levéltárak, múzeumok, audiovizuális archívumok és könyvtárak abból a célból kötöttek, hogy közös online hozzáférési pontot biztosítsanak Európa kulturális örökségéhez.

"Az alapítvány több olyan - könyvtárakat, levéltárakat, audiovizuális archívumokat és múzeumokat képviselő - egyesületet fog össze, amelyek egyedülálló mértékű és jelentőségű együttműködés iránt kötelezték el magukat" - mondta Elisabeth Niggemann, a német nemzeti könyvtár főigazgatója, az Európai Nemzeti Könyvtárosok Konferenciájának elnöke. Ez utóbbi szervezet vezető szerepet játszott az alapítvány kezdeményezésében.

Az európai digitális könyvtár rendszeres bővítéséhez két kulcsproblémát kell megoldani: a digitalizálás finanszírozását és a szerzői jogi védelem alatt álló anyagok digitális könyvtáron keresztül való kereshetővé tételének kérdését.

Európa kulturális intézményei 2008 novemberére tervezik az európai digitális könyvtár prototípusának létrehozását, amely legalább 2 millió digitális könyvhöz, fényképhez, térképhez, archív felvételhez és filmanyaghoz nyújt közvetlen hozzáférést az európai könyvtárakból, levéltárakból és múzeumokból. A könyvtár állománya 2010-ig gyorsan gyarapodik, és az eredetileg tervezett 6 milliónál jóval több digitális anyaga lesz, mivel egyre több intézmény teszi hozzáférhetővé digitális állományát.

A brüsszeli megbeszélésen szó volt a digitalizálás finanszírozásának új lehetőségeiről - egyebek közt a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló társulások révén -, valamint a kereskedelmi forgalomban már nem beszerezhető és a gazdátlan művek tömeges digitalizálásának lehetőségeiről. Jövő júniusra meg kell állapodni a gazdátlan művek kezeléséről, beleértve a szerzői jogi jogosultak felkutatásának követelményeit.

Felmerült még a tudományos információkhoz való hozzáférés és azok archiválásának kérdése. A tudományos művek kiadói, a könyvtárak és a tudományos kutatók megerősítették azon szándékukat, hogy a tudományos kiadványokat - a tilalmi időszakot követően - szabadon hozzáférhetővé teszik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kétmillió címmel indul az európai digitális könyvtár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra