Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nixon aggódott az izraeli atomfegyver miatt

2007. december 3. 10:00

Az elnök tanácsadói meg akarták akadályozni az izraeli atomprogramot, de Nixon megijedt Golda Meirtől, és inkább úgy tett, mintha nem tudna semmiről.

<

Richard Nixon volt amerikai elnök bár ellenezte az izraeli nukleáris programot, de nem tudta meggátolni. `Az izraeliek, akik egyike azon kevés népnek, amelynek életben maradását valódi veszély fenyegeti, valószínűleg minden más országnál nagyobb eséllyel vetnének be atomfegyvert` - figyelmeztette Henry Kissinger nemzetbiztonsági tanácsadó Nixont egy 1969. július 19-i feljegyzésében.

Kissinger azt szerette volna elérni, hogy a Fehér Ház meggátolja Izraelt az atombomba előállításában. Az általa javasolt kényszerítő eszköz - hogy az Egyesült Államok helyezze kilátásba, nem szállít F-4 Phantom vadászgépeket Izraelnek - azonban nem működött, az üzlet felmondásának katasztrofális politikai következményei lettek volna Amerikában.

Kissinger attól tartott, hogy ha kiderül az izraeli nukleáris program, akkor a Szovjetunió válaszként atomrakétákat telepíthet arab államokba. Mint írta, Washington ideális esetben elejét tudja venni annak, hogy Izrael atombombát állítson elő. Minimális programként viszont azt kell elérni - hangsúlyozta -, hogy ne legyen nemzetközileg elismert tény izraeli atomhatalmi státusa. Izrael máig nem erősítette meg, hogy atombombával rendelkezik.

A lap szerint az izraeli atomprogram minden bizonnyal már több évvel az 1969-es feljegyzés előtt elkezdődött. Abban az évben, július 20-án - amikor a világ azt ünnepelhette, hogy Neil Armstrong amerikai űrhajós az első emberként a Holdra lépett - Nixon azon tépelődött, hogyan reagáljon az izraeli atomprogramra.

A keménységéről ismert Golda Meir izraeli miniszterelnök washingtoni látogatása előtt Nixon úgy döntött, nem kockáztatja meg, hogy Izrael visszautasítson egy amerikai felszólítást az atomprogram leállítására. A Fehér Ház végül azt a magatartást választotta, hogy úgy tesz, mintha az Egyesült Államoknak fogalma sem volna Izrael törekvéseiről.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nixon aggódott az izraeli atomfegyver miatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra