Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Éhínséget és háborúkat hoztak a klímaváltozások

2007. november 27. 09:00

A globális felmelegedés egyike a legjelentősebb fenyegetéseknek, amelyekkel az emberiségnek szembe kell néznie - figyelmeztettek a kutatók egy új tanulmányt ismertetve.

<

A Föld növekvő népessége képtelen lehet kellően alkalmazkodni a globális hőmérséklet várható emelkedése által előidézett ökológiai változásokhoz - írják Kínában, Hongkongban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában dolgozó tudósok a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban.

`Lehet, hogy a melegebb hőmérséklet egy ideig jó, de bizonyos határokon túl károsíthatja a növényzetet` - állapította meg Peter Brecke, a Georgiai Technológiai Kutatóintézet tanársegéde. Rámutatott, hogy az aszályok elszaporodása és a népesség gyors növekedése következtében egyre nehezebb lesz mindenkinek élelmet biztosítani és ezért ne lepődjünk meg, ha azt látjuk, hogy az éhezés elterjedésével az éhes emberek összecsapnak egymással.

A kutatók áttekintették a történelem alakulását és úgy találták, hogy a hőmérséklet csökkenéseit háborúk, éhínségek és népességfogyások követték. Megvizsgálták az 1400 és 1900 közötti időszakot, vagy más néven a Kis Jégkorszakot, amikor a legalacsonyabb átlagos hőmérsékleteket 1450, 1650 és 1820 körül mérték, és az egyes lehűléses időszakokat rövid ideig tartó kisebb felmelegedés választotta el egymástól.

"Ilyen ökológiai helyzet előfordulásakor az emberek hajlanak arra, hogy máshová költözzenek. A tömeges elvándorlás háborúhoz vezet, amint az a 13. században történt, amikor aszály pusztított Mongóliában és a mongolok lerohanták Kínát" - mondta David Csang, a hongkongi egyetem földrajzprofesszora, hozzátéve, hogy járványok nem hozhatók közvetlen összefüggésbe a hőmérséklet megváltozásával, annál inkább a népvándorlással, amelyeket viszont a klímaváltozás okozhat.

Jóllehet a tanulmány csak a hőmérséklet csökkenésével járó időszakok következményeit sorolta fel, a kutatók rámutattak, hogy ugyanezekkel a következményekkel járhat a hőmérséklet emelkedése is. Egy közelmúltban közzétett jelentés szerint egy klímaváltozás a világ országainak felét konfliktusoknak vagy komoly politikai megrázkódtatásnak tenné ki. A londoni konfliktuskezelő csoport, az International Alert szerint 46 országban - együttesen 2,7 milliárd lakosságnyi területen - idézhetné elő a klímaváltozás súlyos konfliktusok kockázatát, további 56 országban pedig súlyos politikai labilitással kellene számolni.

Az érintett országok listáján vezető helyen áll Nyugat- és Közép-Afrika, ahonnan már most összecsapásokat jelentenek Ghana északi részéből a pásztorok és földművesek között. Veszélyes változások következhetnek be Bangladesben és Indiában, a Gangesz folyó mentén is, ahol 400 millió ember él. A már amúgy sem problémamentes Közel-Keleten vízhiány nehezítheti a feszültségek enyhítését. A jelenleg még nyugalmas Latin-Amerikában pedig a jéghegyek olvadásának a folyókra gyakorolt hatása destabilizálhatja a helyzetet.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Éhínséget és háborúkat hoztak a klímaváltozások

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra