Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Brezsnyev csendben szenderült jobblétre

2007. november 21. 19:00

A Moszkvában dolgozó külföldi tudósítók 1982. november első napjaiban tudni vélték, hogy kórházba került Leonyid Iljics Brezsnyev, a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára.

<

Valójában azonban Brezsnyev elõzmények nélkül, dácsáján, álmában halt meg. A nevezetes napon, november 10-én gyászzene szólt a rádióban-tévében, s mindenki tudhatta, mi történt - de csak másnap jelentették be hivatalosan a halálhírt.

A Komszomolszkaja Pravda most kiderítette, hogy is történt mindez, s hogy mi lett Brezsnyev hagyatékával, családjával. Akkori testőrei a lapnak elmondták: Brezsnyev dácsáján vacsorázott, ott tért nyugovóra, s mikor reggel kelteni akarták, már nem élt. Próbálták szívmasszázzsal és szájon át való lélegeztetéssel magához téríteni, de hiába. Andropov, Gromiko és Usztinov ott helyben, a főtitkár halálos ágyánál megvitatta az utódlás kérdését. Usztyinov javasolta Andropovot, és ezt el is döntötték, vagyis a testőrök szerint ez előre elhatározott ügy volt.

Viktorijával és Galinával

A lapból megtudhatjuk, hogy Brezsnyev nagyon szerette a jó autókat. Volt vagy ötven kocsija, többek között egy Rolls Royce-a is. Azt szerette maga vezetni, de munkába csakis ZIL-en járt - emlékezett személyi fotósa. Egyszer a Rollson elvitte kocsikázni Henry Kissinger akkori amerikai külügyminisztert, aki így foglalta össze élményeit: "Nem valami nagy politikus, de remek autóvezető". A Rolls sorsáról azonban nem tudni semmit. Egy Nissan President előbb Pimen pátriárkához került, majd egy magánember vette meg. A nyáron 160 ezer dollárért kínálták eladásra, de nem akadt rá vevő.

Brezsnyev a Kutuzovszkij sugárút 26. számú házban, egy két lakásból összenyitott nagy ingatlanban lakott. A házban élt többek között Jurij Andropov és Jekatyerina Furceva, a hruscsovi idők kulturális minisztere is, de mára minden lakást megvettek a gazdag "újoroszok". Ami a Brezsnyev-lakás sorsát illeti, ott haláláig Brezsnyev özvegye, Viktorija magára hagyatva, szinte teljesen vakon élt . A két lakás egyikében aztán a főtitkár lánya, Galina, majd az ő lánya, szintén Viktorija lakott. A másikba az unoka, Leonyid költözött be, aki a válás után feleségére, Jelenára hagyta, de végül mindkettőt eladták.

főtitkár szeretett vadászni járni, ám sokszor nem győzték elé engedni a vaddisznókat. Gyönyörű vadászfegyvereit aztán özvegye adta el, amikor élete végén pénzszűkében volt. Zavidovóban, ahol vadászgatott, most az orosz elnöki rezidencia van, s a főépületben megmaradt a brezsnyevi berendezés. Brezsnyev a Sztaraja téren dolgozott, egykori dolgozószobájában most Vlagyimir Putyin egyik tanácsadója munkálkodik, aki őrzi és szereti a berendezést.

A családnak úgyszólván semmi nem maradt a sok jóból, amit a főtitkár akkoriban csupán használatra kapott. Még szeretett kitüntetéseit is visszaadták az államnak.
Brezsnyev lánya, Galina alkoholista lett, s 1998-ban egy pszichiátriai klinikán halt meg. Az ő Viktorija lányának a lakás eladása óta nincs bejelentett lakhelye Moszkvában. Állítólag a Szergijev Poszad kolostor közelében, egy omladozó kunyhóban él, s néha újságíróknak pénzért mesél nevezetes nagyapjáról.

Brezsnyev fia, Jurij 74 éves, nyugdíjas. Két fia Moszkvában él: egyikük, Leonyid az egyetemen kémiát tanít, az ő fia üzletember, lánya újságírással próbálkozik. Jurij másik fia, Andrej próbálkozott a politikával, de nem túl nagy sikerrel - most üzletember. Az ő Leonyid fia katonai főiskolán tanul, a másik, Dmitrij Oxfordban végez és Angliában szándékozik élni. A két dédunoka nevelőapja egy dúsgazdag oligarcha: elcsábította Andrej feleségét, akit már az általános iskola óta szeretett, és azóta is neveli a fiúkat, hogy anyjuk, Nagyezsda házasságkötésük után nem sokkal rákban meghalt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Brezsnyev csendben szenderült jobblétre

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra