Múlt-kor.hu

Utoljára szalutáltak Franco mauzóleumánál

2007. november 20. 09:00

Mint minden évben, idén is fasiszta üdvözlésekben bővelkedő megemlékezést tartott a hét végén Francisco Franco tábornok több száz híve a diktátor sírjánál a Madrid melletti Valle de Los Caidosban.

A `történelmi emlékezet` törvénye értelmében ugyanis rövidesen tilos lesz politikai gyűléseket tartani az Elesettek völgyében, ahol az 1936-39-es polgárháború áldozatainak emlékműve és az a 15 ezer kényszermunkással építtetett, sziklába vájt bazilika áll, amelyben a sírja található.

Forrás: EPA
Méltóságteljes öregurak, kékinges falangisták, polgári házaspárok minden korosztályból, kopaszra nyírt fejű neonácik vegyes tömege hömpölygött szombaton és vasárnap vérvörös és aranyszínű, Szent János fekete sasával díszített zászlókkal, Franco diktatúrájának a jelképeivel, a Cara al Solt (Arccal a nap felé) falangista himnuszt énekelve. "Viva Franco! Viva Espagna! Franco! Franco! Franco!" - skandálta a tömeg, amikor megjelent a caudillo egyetlen unokája, Carmen Franco Polo.

Szombaton "Zapatero kurafi" kiáltásokat harsogott tele tüdőből a diktátor emlékére bemutatott miséről, a Franco-mauzóleumól kitóduló tömeg. A francóisták a történelmi emlékezet törvényének elfogadtatásáért igencsak neheztelnek José Luis Rodriguez Zapateróra.

A  jövőben a törvény szerint csak misék tarthatók az Elesettek völgyében. Elvben tehát vége az 1975. november 20-án elhunyt Franco és a szintén itt eltemetett tanítómestere, a köztársaságpártiak által 1936. november 20-án agyonlőtt José Antonio Primo de Rivera, a fasiszta eszmeiségű Falange megalapítója emlékére tartott megemlékezéseknek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Utoljára szalutáltak Franco mauzóleumánál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra