Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Utoljára szalutáltak Franco mauzóleumánál

2007. november 20. 09:00

Mint minden évben, idén is fasiszta üdvözlésekben bővelkedő megemlékezést tartott a hét végén Francisco Franco tábornok több száz híve a diktátor sírjánál a Madrid melletti Valle de Los Caidosban.

<

A `történelmi emlékezet` törvénye értelmében ugyanis rövidesen tilos lesz politikai gyűléseket tartani az Elesettek völgyében, ahol az 1936-39-es polgárháború áldozatainak emlékműve és az a 15 ezer kényszermunkással építtetett, sziklába vájt bazilika áll, amelyben a sírja található.

Méltóságteljes öregurak, kékinges falangisták, polgári házaspárok minden korosztályból, kopaszra nyírt fejű neonácik vegyes tömege hömpölygött szombaton és vasárnap vérvörös és aranyszínű, Szent János fekete sasával díszített zászlókkal, Franco diktatúrájának a jelképeivel, a Cara al Solt (Arccal a nap felé) falangista himnuszt énekelve. "Viva Franco! Viva Espagna! Franco! Franco! Franco!" - skandálta a tömeg, amikor megjelent a caudillo egyetlen unokája, Carmen Franco Polo.

Szombaton "Zapatero kurafi" kiáltásokat harsogott tele tüdőből a diktátor emlékére bemutatott miséről, a Franco-mauzóleumól kitóduló tömeg. A francóisták a történelmi emlékezet törvényének elfogadtatásáért igencsak neheztelnek José Luis Rodriguez Zapateróra.

A  jövőben a törvény szerint csak misék tarthatók az Elesettek völgyében. Elvben tehát vége az 1975. november 20-án elhunyt Franco és a szintén itt eltemetett tanítómestere, a köztársaságpártiak által 1936. november 20-án agyonlőtt José Antonio Primo de Rivera, a fasiszta eszmeiségű Falange megalapítója emlékére tartott megemlékezéseknek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Utoljára szalutáltak Franco mauzóleumánál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra